Archive for februarie 27th, 2010

“Opt poeţi români publicaţi în Belgia”

feb. 27th, 2010 | By
“Opt poeţi români publicaţi în Belgia”

Universitarul craiovean şi scriitorul Ioan Lascu ne ţine la curent cu scrierile poeţilor români publicaţi peste hotare, în cea mai veche şi valoroasă publicaţie europeană de poezie, Le Journal des poètes.

În ultimul său număr din 2009, trimestrialul de poezie Le Journal des poètes, ce apare în Belgia, a publicat două pagini de poeme selectate din cărţile unor membri ai Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Le Journal des poètes este organ oficial al Casei Internaţionale de Poezie Arthur Houlot, fiind editat cu ajutorul Comunităţii Wallonie-Bruxelles, al Comisiei pentru comunitatea franceză şi al Fondului Naţional pentru Literatură. Este cea mai veche şi mai valoroasă publicaţie europeană de poezie, anul 2009 fiind al 78-lea în cronologia apariţiei sale.“Operele lui Constantin Brâncuşi nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în România!”

feb. 27th, 2010 | By
“Operele lui Constantin Brâncuşi nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în România!”

Scriitorul Felix Sima a trimis AgentieideCarte.ro un comentariu special dedicat unei noi apariţii editoriale despre receptarea operei lui Bâncuşi în ţară şi în lume.

O carte de o importanţă deosebită a apărut în 2009, la Editura Gedo din Cluj-Napoca – Dincolo de Brâncuşi (264 p.) de Horia Muntenuş – autor care se adaugă, iată, pe o bogată listă de brâncuşologi români şi străini, alături de Constantin Zărnescu, vâlceanul din Ardeal care şi prefaţează prezenta lucrare. […]“Biblioteca din valiză”

feb. 27th, 2010 | By
“Biblioteca din valiză”

Lectorul universitar Duşiţa Ristin predă română la Universitatea din Belgrad. Pentru AgentiadeCarte.ro ea a trimis un text special, „Biblioteca din valiză”, despre cum percep studenţii din centrele universitare din străinătate cultura şi poporul român.

Belgradul acoperit de zăpadă, parcuri întinse şi pustii, cu pulbere de nea ori de stea pe copaci, patinoare pline de lume în zilele de sărbătoare, acorduri muzicale cu stridenţe balcanice în contrast cu serile grele şi apăsătoare de iarnă. Sesiunea de examene, aplicarea planului Bologna şi reforma învăţământului universitar, reluarea cursurilor, studenţi vorbitori de limba română prezenţi pe postul naţional de televiziune într-o emisiune despre imaginea popoarelor din imediata apropiere a Serbiei […]