spot_img

147 de artişti români contemporani, în ”Snapshot Romania”, de Luciano Benetton

De curând a apărut volumul ”Snapshot Romania. Contemporary Artists from Romania”, în colecția Imago Munci, de Luciano Benetton. Acest volum prezintă lucrările a 147 de artişti români, într-un proiect iniţiat şi susţinut de Luciano Benetton, fondatorul cunoscutului brand şi al fundaţiei culturale omonime, dedicată promovării artei contemporane din întreaga lume. Curatoriat de Claudio Scorretti, în colaborare cu Irina Ungureanu, proiectul ”Snapshot Romania” propune, în premieră, o imagine panoramică a artei contemporane româneşti, pornind de la un concept unic în peisajul provocărilor actuale din domeniul artelor vizuale.

Cei 147 de artişti români selecţionaţi au fost invitaţi să lucreze pe o pânză miniaturală, de 10 x 12 cm, în măsură să asigure – aşa cum afirmă Claudio Scorretti în prefaţa volumului – fiecărui participant „un podium inedit, de maximă vizibilitate, ca un exerciţiu de extragere a rădăcinii pătrate a propriei creativităţi, pe o suprafaţă simbolică, de 120 cm2”. Lucrările realizate de artiştii români sunt reproduse, în mărime naturală, în catalogul Snapshot Romania, publicat de Fabrica şi Fundaţia Benetton în trei limbi, engleză, italiană şi română, şi vor fi prezentate într-o serie de expoziţii internaţionale itinerante, care vor debuta la Bucureşti în cursul anului 2014.
De la estetica neofigurativă la artă conceptuală, de la fotografie la artă abstractă, grafică, street art sau obiect, diversitatea de stil şi limbaj artistic desfăşurată în acest volum alcătuieşte – subliniază Cosmin Năsui în prefaţa la ”Snapshot Romania” – „o imagine coerentă a producţiei artistice contemporane, fără a impune ierarhii valorice, practicând o democraţie a gustului care lasă liberă şi diversă informaţia despre creativitate”.
Artişti din generaţii şi spaţii diferite, născuţi între 1939 şi 1991, îşi găsesc locul într-o fotografie de grup reprezentativă pentru ultimii 60 de ani din arta contemporană românească. O abordare care înţelege să prezinte, împreună, diversitatea formelor de exprimare artistică active astăzi în România, rezervând un spaţiu generos de exprimare vocilor din tânăra generaţie. O perspectivă amplă şi democratică în care Luciano Benetton, adevărat călător de vocaţie, vede – în cuvântul cu care deschide primele pagini ale volumului – un dialog viu şi original, pe terenul artei, între „trecutul arhaic al României şi prezentul de laborator european”.
Lucrările care compun ”Snapshot Romania” sunt parte integrantă a colecţiei Imago Mundi, iniţiată în 2008 de Luciano Benetton, cu scopul de a realiza o cartografiere cât mai extinsă a fenomenului artistic la nivel global. Pe harta Imago Mundi, fiecare ţară este reprezentată de lucrările artiştilor consacraţi sau de tinere talente, în spiritul unei maxime libertăţi de exprimare şi al unei singure „constrângeri”: formatul de 10 x 12 cm. Derulat sub egida Fondazione Benetton Studi Ricerche, Imago Mundi este un proiect democratic, fără scopuri comerciale, se află în permanentă extindere şi reuneşte în prezent 15 colecţii din 34 de ţări, din America Latină, Australia, Europa de Est, Rusia, China, Mongolia, Statele Unite, până în Japonia, India, Coreea de Sud, Kenya, Tanzania, Zanzibar, Azerbaidjan, Senegal şi Afghanistan.
Catalogul ”Snapshot Romania” este disponibil online pe platforma virtuală www.imagomundiart.com, unde artiştii români au propriul profil personalizat în mozaicul de peste 2700 de lucrări care colorează în prezent geografia lumii în colecţia Imago Mundi. „Intenţia noastră – declară Luciano Benetton – este aceea de a itinera colecţia cât mai mult posibil, de a face cunoscută publicului din întreaga lume extraordinara efervescenţă a artei contemporane, pe care o prezentăm în expoziţii, în cataloagele dedicate şi pe platforma noastră web. Credem că sensul, ideile, gândirea şi inspiraţia nu sunt monopolul unui grup restrâns, ci se dezvoltă prin interacţiune şi comunicare. Ne propunem ca până în 2016 colecţia să cuprindă 10.000 de artişti din 60 de ţări”.
Snapshot Romania va fi prezentat la Bucureşti cu prilejul primei expoziţii din 2014, alături de cele mai recente colecţii realizate în alte colţuri ale lumii de Fundaţia Benetton. În prezent, catalogul poate fi achiziţionat online pe website-ul Fabrica (http://fabricashop.myshopify.com/), pe site-ul editurii (www.terra-ferma.it), în principalele librării online şi va fi pus în vânzare în librării şi muzee.
Următorul punct pe harta artistică a lumii trasată de Imago Mundi este Ungaria, iar proiectul dedicat artei maghiare actuale va fi coordonat de aceeaşi echipă care a realizat ”Snapshot Romania”: Claudio Scorretti, în colaborare cu Irina Ungureanu.

Snapshot Romania, Contemporary Artists from Romania, Fabrica, Imago Mundi Collection, 2013, 348 p.
Curator: Claudio Scorretti
Introduceri: Luciano Benetton, Claudio Scorretti, Cosmin Năsui
Coperta: Teodor Graur, From Home with Love

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508