spot_img

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, la Timișoara, cu cavaleri de poezie și blues

Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, ora 19:00, la Filarmonica Banatul din Timișoara, asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții au prezentat a doua secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA,  un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator), Marius Mihalache, Eugen Mihăescu, Marcian Petrescu, Rareș Totu și Dan Mircea Cipariu au prezentat un show unic de poezie și blues. Invitați speciali au fost scriitorul Robert Șerban și artistul vizual Mihai Zgondoiu. În cadrul show-ului a fost prezentată și oferită publicului antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București, imprimată, în septembrie 2018, în 1000 de exemplare (prima ediţie!), din care 50 numerotate de către editor, cu un timbru sec de Mihai Zgondoiu. ”O seară fastuoasă! De fiecare dată când vin la Timișoara nu uit să spun faptul că revoluția voastră a început pe strada mea, pe strada Timotei Cipariu, unde există biserica reformată. Sunt foarte bucuros că sunt la Timișoara pentru că iată, în seara asta, vor veni doi cavaleri ai spiritului literaro- artistic-vizual, e vorba de Robert Șerban și Mihai Zgondoiu. În urmă cu aproape 15 ani, am scos  împreună o carte, la editura Brumar, ”Timișoara în trei prieteni”, cu o prepostfață de Șerban Foarță, un text al lui Florin Iaru și  două desene ale Suzanei Fntânariu. Sunt bucuros și că 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este la Timișoara, iar la finalul acestui show veți primi cite un exemplar din 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, o antologie  centenară cu 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban). Îi avem aici pe unul dintre cei mai buni percuționiști de blues și rock din România, domnul Vali Vătuiu. Mike mi-a făcut o surpriză uriașă, în 1987, eram pe aceeași scenă într-un spectacol după ”Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, acolo jucam un rol împreună cu câțiva adolescentenți entuziaști, printre cei care jucau era și actualul ministru George Ivașcu, și cel care a făcut muzica pentru care a luat un mare premiu la Berlin, după ”Opera de trei parale”, un mare compozitor, o figură a muzicii rock din România, chitarist absolut minunat, Eugen Mihăescu. La un moment dat va fi pe scenă o figură formidabilă, un compozitor, un om de mare spirit muzical și, din punctul meu de vedere, un geniu al instrumentului său, este vorba de Marius Mihalache. Dorian Pârvu, un prestigidator al sunetelor cu coarde, dar mai ales cu coarde electronice. La chitară bas, domnul Tibi Duțu. Un rebel al chitării, domnul Alin Păun”, a spus Dan Mircea Cipariu.

 

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA a fost deschis de Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator).

 

Mike Godoroja: ”În seara asta este un cenaclu al ideilor, al celor care tânjesc după ceea ce se numește dor de stare, dor de fapt, dor al cetățeanului din noi. Noi suntem cu toții locuitori ai planetei. Mie copiii îmi spun tată noi ne simțim europeni, dar vor să-și facă vacanța la Voroneț, vor să ajungă la Maramureș și asta pentru mine a fost un semnal că e foarte bine să începem să gândim un spectacol care să reflecteze o stare de fapt a noastră acum, aceea de a fi cetățeni culturali, cetățeni sociali, cetățeni cu spirit permanent atent ai acestei zone care se numește România. Suntem un echipaj complex, un echipaj care are o identitate, suntem prieteni. Suntem un echipaj complex născuți în România. Ăsta e spiritul acestui cenaclu-serată în care poeți și muzicieni s-au întâlnit să vă spună un dor de suflet, iar partenerul meu de foarte mulți ani pe scenele de blues și poezie, cel care mi-a dat un imbold de a realiza acest spectacol împreună cu el, Dan Mircea Cipariu, este unul dintre poeții rebeli ai generației noi.”

 

Dan Mircea Cipariu a citit prima repriză de poeme din antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA : Ioan ES Pop- ”Singurătatea la Paris”, Rita Chirian- ” Galeria”, Bogdan O. Popescu- ”Fără șansă”.

 

Mike Godoroja & Blue Spirit au cântat ”Amintiri din Vama Veche”, ”La Casa poporului”.

 

Mike Godoroja: ”Vă voi citi un poem pe care l-am scris într-o noapte după ce m-am uitat pe Netflix împreună cu băiatul meu Alexandru. Alexandru este pasionat de fizică, cântă la vioară, la pian, cântă la vreo două fete, una din Corbeanca și una din Drumul Taberei. Ne-am uitat pe Netflix la un documentar despre Nadia Comăneci, un documentar făcut de canadieni și a văzut la un moment dat că a primit nota zero, apoi i-au dat nota 9 și nu înțelegea de ce a fost așa de grozavă această performanță și i-am explicat că la vremea aceea, la Montreal, nu erau pregătiți ca un român să ia nota 10. Și s-a terminat seara aceea cu Nadia Comăneci și eu am rămas cu o sticlă de vin și am scris treaba asta. Pe vremea mea.”

A doua repriză de poezie a fost consacrată poeților: Dan Coman – ”Centenar”, Ioana Crăciunescu – ”Compoziție” și Teodor Dună – ”locuri blânde”.

 

A urmat un moment muzical marca Mike Godoroja & Blue Spirit și Marcian Petrescu.

 

Dan Mircea Cipariu a citit: ”Tarantule” de Andra Rotaru, ” Adolescență” de Ioana Nicolaie și ” Într-o zi de 10 mai” de Nora Iuga.

 

Chitaristul Rareș Totu s-a alăturat lui Mike Godoroja & Blue Spirit împreună cu care a cântat piesa ” Nopți de Sânziene”.

 

 

 

”Mă bucur că fac parte din acest proiect extraordinar. Îi mulțumesc lui Dan Mircea Cipariu, cu care anul acesta împlinesc 30 de ani de prietenie. Ne-am cunoscut pe vremea când eram adolescenți și visam să fim scriitori. Mă bucur că la finalul acestui spectacol fiecare dintre dumneavoastră va pleca acasă cu câte o carte. Cartea se încheie cu un poem surpriză de Mike Godoroja, Mihai Zgondoiu și Dan Mircea Cipariu. Mă bucur că în sală sunt și părinții mei, și copiii mei și iubita mea și o mulțime de oameni pe care îi cunosc și îi îndrăgesc”, a spus Robert Șerban. Poetul timișorean a citit câteva poeme, printre care ”Prunul pitic și niște păsări”, ”Lumea premianților” și ”Tehnici de camuflaj”, acest ultim poem dând, de altfel, și titlul celei mai recente cărți ale sale publicată, de curând, la Editura Tracus Arte..

 

A urmat un moment muzical de virtuozitate și de orfevrărie a sonurilor enesciene semnat Marius Mihalache, cel care a reuşit să confere ţambalului valenţe, subtilităţi şi rezonanţe incredibile, între sonorităţile  muzicii clasice și cele ale etno-jazz-ului..

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan Mircea Cipariu l-a invitat pe scenă pe artistul vizual Mihai Zgondoiu. ”Trialogul de poezie a fost un experiment bine venit și plăcut. M-am bucurat de invitația lui Dan și a lui Mike să ne jucăm, să experimentăm puțin în jurul cuvintelor. Am scris toți trei, eu, Dan și Mike, 10 runde, 10 poeme, a câte 10 versuri”, a spus Mihai Zgondoiu. Acesta a citit două dintre părțile lui din trialogul de poezie ce încheie antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

 

 

 

Dan Mircea Cipariu a  încheiat momentele poetice cu un fusion între rap calofil și o doină transilvană.

 

Finalul i-a adus pe scenă pe toți invitații spectacolului care au transmis publicului hitul creat de Mike Godoroja & Blue Spirit – ”Vă rog să aveți o viață frumoasă”.

 

După concert, peste 100 de spectatori au stat la coada de autografe pe antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA primită în dar. Printre ei, au primit desene și autografe spectatori din Franța și Statele Unite, fascinați de calitatea extraordinară a muzicienilor români din acest turneu 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

 

***

Turneul 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA

 

Itinerariu:

 

Cluj, 12 noiembrie 2018, ora 19.00, Casa Studenților

 

Galați, 14 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” / invitat special: Nora Iuga

 

Sighișoara, 18 noiembrie 2018, ora 19.00, Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” / invitat special: Ioana Crăciunescu

 

Brașov, 20 noiembrie 2018, ora 19.00, Centrul Cultural Reduta / invitat special: Teodor Dună

 

Sibiu, 22 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul Gong / invitat special: Rita Chirian

 

Constanța, 27 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul de Stat / invitat special: Andra Rotaru

 

Iași, 29 noiembrie 2018, ora 19.00, Ateneul din Iași

 

București, 1 decembrie 2018, ora 18.00,  în Sala ”Ion Băieșu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București – MNLR (Calea Griviței, nr.64-66) /  invitați speciali: Ioan Es.Pop și Bogdan O. Popescu, alături de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Intrarea la eveniment se face cu invitație oferită de organizatori prin intermediul adresei de e-mail cipariu@yahoo.com până cel mai târziu la data de 27 noiembrie 2018, ora 15.00.

 ***

 AgențiadeCarte.ro este partenerul media al turneului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

 ***

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este un program de educaţie culturală, multiart și un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 prin dezvoltarea de abordări interculturale și multidisciplinare pentru două genuri de nișă: Poezia și Blues‑ul contemporan. Au fost invitați în antologia centenară 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografi literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. Selecționer: Dan Mircea Cipariu, președintele Asociației Euro CulturArt. Antologia centenară este însoțită de un trialog de poezie 10×10 semnat de Dan Mircea Cipariu, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu.  

 

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela PETRE

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508