spot_img

„Scena.ro” – 5 ani de existență

Numărul 23 al „Scena.ro” a apărut cu sprijinul ARCUB-Centrul de proiecte culturale al Primăriei Municipiului București. Acest număr va fi lansat în cadrul Festivalului de Teatru „Toma Caragiu” din Ploiești miercuri, 6 noiembrie, ora 17.00, dar și la Fabrica de Pensule din Cluj, în cadrul Festivalului Temps d’Images, sâmbătă, 16 noiembrie, ora 16.00.

„În toamna anului 2008 un grup de critici de teatru au avut o serie de întâlniri amicale în cadrul cărora au discutat posibilitatea de a edita o nouă revistă de teatru. La masa la care s-au propus primele eventuale nume pentru noua publicație, lista de colaboratori și rubricile au stat Magdalena Boiangiu, Cristina Modreanu, Iulia Popovici, Anca Rotescu și Ciprian Marinescu. Numele Scena.ro a fost propus de Magdalena Boiangiu, care făcuse parte din redacția revistei Scena, condusă de dramaturgul Dumitru Solomon cu un deceniu în urmă. Înainte de a exista vreo structură sau surse de finanțare s-a născut o idee.

Numărul pilot al Scena.ro a ieșit de sub tipar cu exact 5 ani în urmă, în noiembrie 2008, fiind lansat în cadrul ediției cu numărul 18 a FNT și finanțat din bugetul festivalului. Ulterior, proiectul independent Scena.ro a fost susținut, pe baza unor cereri de finanțare anuale, de către diverse instituții cărora le mulțumim pe această cale: Uniter, ARCUB- Centrul de proiecte culturale al municipiului București, CNDB, British Council Romania, Institutul Polonez, Ambasada Regală a Norvegiei la București, Goethe Institut, JTI, Teatrul Masca, Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu, AFCN- Fondul Cultural Național.

”Acum exact 5 ani, când am început această aventură numită Scena.ro, criza financiară abia fusese anunțată, viitorul arăta sumbru, iar finanțările pentru proiecte culturale păreau un lux. Toată lumea ne sfătuia să mai așteptăm, să vedem ce se mai întâmplă. Dacă am fi fost precauți, Scena.ro n-ar fi existat niciodată. Uneori e nevoie de puțină nebunie ca să construiești ceva nou”, spune azi redactorul-șef Cristina Modreanu.

Din 2011 revista Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), care i-a adăugat o colecție de carte esențială pentru structura teoretică a unei mișcări teatrale, colecție apărută cu sprijinul Teatrului Național din Timișoara. Al treilea volum, dedicat companiei Societas Raffaello Sanzio, a lui Romeo Castellucci, este în curs de apariție.„ (Scena.ro)

Revista Scena.ro poate fi comandată online la http://www.revistascena.ro/comanda, cumpărată din librării sau de la sediile teatrelor. Abonamentele se pot face prin email la scena.ro@gmail.com.

Din numărul 23:

  • Scena independentă și noua stare de lucruri, o analiză de Anca Ioniță
  • Regizorul Andriy Zholdak către actori: ”Sunteți în pericol!”
  • Interviu cu Constantin Chiriac, după 20 de ani de festival la Sibiu
  • A-ți aminti e, câteodată, un gest politic, rubrică de Mirella Nedelcu Patureau
  • ”Teatru” anatomic de Marian Popescu
  • Nimic nu se pierde, nimic nu se transformă: sistemul teatral după 20 de ani în România, Bulgaria, Ungaria și Polonia, eseu de Ioana Tamaș
  • Relatări de la festivaluri internaționale: Avignon, Edinburgh, Foreign Affairs și Stuckemarkt Berlin.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508