spot_img

„Non-Fabrica DADA şi Zeii Spontaneităţii”

Miercuri, 17 februarie 2016, de la ora 18.30, la The Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București), va avea loc o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, eveniment coordonat de Daniel Sur. Tema întâlnirii este  „Non-Fabrica DADA şi Zeii Spontaneităţii”. Evenimentul are loc sub egida Asociaţiei Naţionale pentru Arte Vizuale Contemporane. Cele două invitate, Irinel Anghel și Raluca Ghideanu vor purta discuții performative despre atitudinea Dada, dislocări contextuale şi fizică cuantică, un act de performance art intitulat „Hide and Seek” (ce continuă seria „What’s Real?” – de care se leagă începuturile colaborării celor două artiste).


Irinel Anghel
este artist interdisciplinar, performer vocal, compozitoare, sound artist, performance artist. În prezent este redactor şef al revistei „Muzica” a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Creaţia ei componistică cuprinde lucrări instrumentale, lucrări simfonice şi muzică de teatru. Lucrările ei s-au bucurat de succes şi pe plan internaţional, fiind cântate în Suedia, Germania, Belgia, Franţa, Italia, Olanda, Polonia, Israel, Elveţia, SUA şi Japonia. Este membră fondatoare şi director artistic al Ansamblului de Muzică Contemporană „Pro Contemporania”, membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, membră a Secţiunii Naţionale Române (SNR) a Societăţii Internaţionale a Muzicii Contemporane (SIMC), membră ARFA (Asociaţia Română a Femeilor în Artă), Preşedinte al Asociaţiei culturale „Pro Contemporania”. Irinel Anghel a fost distinsă cu mai multe premii naţionale şi internaţionale prestigioase, iar în perioada 2010 – 2012, a fost director artistic al festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi. În anul 2015 înfiinţează formaţia de muzică de avangardă „NO Apologize” din care face parte în calitate de performer vocal. În prezent, susţine împreună cu Raluca Ghideanu, wokshop-uri de performance art la UNArte, Departamentul Sculptură. În ultimul timp activitatea ei este dedicată artei interdisciplinare, hibride, de fuziune si performance art-ului. Printre proiectele „cross-borders” create şi prezentate public sunt Magic, Rebirth, Shopping in ParadoXphere, Talking to my Fears, Marty si Gloria, LoveBubbleStory, Vortando,Sound Cuisine, E.T. Royal Court, It’s all about me sau Ziua de la Miezul Noptii, Există viaţă pe Venus, Kaoss Birds in NowHeresVille, Fragile, Eros şi Thanatos, Final Intervention ş.a., dezvoltând o direcţie personală, bazată pe curiozitate, spontaneitate şi atitudini provocatoare, în care îşi explorează posibilităţile sale de exprimare prin combinaţii de mişcare, teatru, cântat-vorbit. Este adepta artei experienţiale cu detente suprarealiste.

Raluca Ghideanu termină Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, secţia sculptură, în 2003, cu o instalaţie sculpturală în spaţiul public, intitulată „Gara de Nord via Piața Muncii” care reprezintă un grup de patru personaje mărime naturală, din fibră de sticlă, care circulă timp de trei zile cu metroul bucureştean. În 2005 termină masteratul în arte vizuale la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, iar în prezent urmează cursurile doctorale la aceeaşi universitate. Activează în mare parte în domeniul sculpturii, dar are incursiuni şi în zona instalaţiei performative, a scenografiei şi a designului. Pe lângă expoziţiile personale participă la numeroase expoziţii de grup şi simpozioane internaţionale, iar în 2014 câştigă premiul pentru sculptură la expoziţia internaţională Saloanele Moldovei. De asemenea, are lucrări de mari dimensiuni amplasate permanent în spaţiul public: „Free Spirit” Mallnitz, Austria; „Adam şi Eva”, centrul vechi Baia Mare; „Vilma”, Cetatea Ardud, Jud. Satu Mare; „Red Spirit”, Mallnitz, Austria; „The Garden” serie de lucrări de sculptură şi pictură în cartierul rezidenţial One Floreasca Lake Bucureşti; „Adam si Eva” din seria „Prison of life, în curtea M.Ţ.R. Bucureşti.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508