spot_img

„Meditaţie ebraică“, concert susţinut de Andrei Kivu şi Mara Dobresco

Luni, 20 februarie 2017, de la ora 19.00, la sediul ambasadei din Prinz Eugen-Str. 60, 1040, Ambasada României în Republica Austria şi Institutul Cultural Român de la Viena organizează un concert de muzică clasică în interpretarea violoncelistului Andrei Kivu şi a pianistei Mara Dobresco. Evenimentul face parte din seria de manifestări desfăşurate în contextul deținerii de către România în perioada martie 2016 – martie 2017 a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Program:

Maurice Ravel – KaddishEnigma eternă

Ernest Bloch – RugăciuneImplorareJewish SongMeditaţie ebraică
Pablo Casals – Cântecul păsărilor
Joseph Sulzer – Sarabande op.8

Anatol Vieru – Dar (violoncel solo)

Serge Kaufmann – Suită idiş: Cântec, PsalmodieRugăciune
Frédéric Chopin – Mazurka op.17 nr. 4 (pian solo)

Partea a 3-a din Sonata pentru violoncel

Max Bruch – Kol Nidrei

Violoncelistul român Andrei Kivu, elev al Ancăi Vartolomei, este solist şi profesor. Repertoriul său este foarte vast, cuprinzând stilurile cele mai diverse, de la Bach la muzica contemporană. A cântat ca solist acompaniat de Orchestre Royal de Wallonie (Belgia), New York University Orchestra, Katowice New Music Orchestra (Polonia), Orchestra de Cameră Radio România, Orchestra Simfonică Radio România, Orchestra Philharmonia, Orchestre Traditions Musicales Françaises ș.a. Andrei Kivu a fost invitat în repetate rânduri să susțină cursuri de măiestrie la New York University, Academia de Muzică „Givat Ram“ (Ierusalim) și la University of Minnesota (S.U.A.). Este primul violoncelist român care a cântat integrala Suitelor de Bach într-un singur concert (2009, Paris), fiind de asemenea primul violoncelist român invitat să cânte la Royal Festival Hall (Londra), Wiener Konzerthaus – Neue Saal, Onassis Cultural Centre (Atena), Merkin Concert Hall (New York) și la mari festivaluri internaționale precum Wien Modern, Warsaw Autumn, SPARK (Minneapolis, S.U.A.), Parramasala (Sydney, Australia), CTM (Berlin), Tectonics (Israel), dar și la Japan Expo (Paris). El apare ca solist și/sau invitat al diferitelor ansambluri pe mai mult de 30 de CD-uri și DVD-uri cu o largă distribuție internațională, colaborarea cea mai onorantă fiind realizată cu prestigioasa casă de discuri Mode Records (New York). Din 2001 este membru al International School of Ki, iar din 2005 este membru al Harmonic Presence Foundation (New York/Paris). Din 2009 trăiește la Paris.

Renumita pianistă de origine română Mara Dobresco, stabilită în Franţa, şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „George Enescu“, la clasa prof. Gabriela Stepan. Foarte repede este remarcată de public şi critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, dar şi eleganţa şi fineţea frazărilor sale. Obţinerea Bursei Guvernului Francez timp de trei ani îi permite să absolve studiile Conservatorului Naţional Superior din Paris cu cele mai înalte distincţii şi devine foarte repede laureată a numeroase concursuri internaţionale şi bursieră a Fundaţiilor „Yamaha“, „Meyer“, „Tarazzi“, „Nadia şi Lili Boulanger“. Încheie totodată un master în muzica contemporană la Conservatorul Naţional Superior din Geneva. Mara Dobresco este invitată să concerteze în recital sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris: Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l’Auditorium du  Musée d’Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle, cât şi în numeroase  festivaluri ca Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival, precum şi pe scenele Concertgebouw din Amsterdam, Bozar şi La Monnaie din Bruxelles. Susţine, de asemenea, recitaluri şi concerte în Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, iar debutul său în Statele Unite ale Americii, la Chicago şi New York, se bucură de un mare succes. Înregistrează pentru Radio România şi Televiziunea Română, pentru Radio France şi  Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciată de presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). În paralel cu cariera solistică, Mara Dobresco este pasionată de dramaturgia gestului muzical şi participă la numeroase proiecte bazate pe îmbinarea între literatură, muzică şi teatru. Fiind o mare iubitoare de muzică de cameră, evoluează în compania celor mai talentaţi muzicieni din generaţia sa, făcând parte şi din Quartetul Face à Face (2 piane şi 2 percuţii) cu care concertează în toată lumea. Mara Dobresco se bucură de îndrumarea unor mari maeştri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard şi Dominique Merlet.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508