spot_img

„Îngerii din Sibiu”, în premieră pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu

Duminică, 6 martie 2011, ora 19:00, la Sala Thalia, Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă în premieră absolută spectacolul „Îngerii din Sibiu/ Engel von Sibiu”, în regia lui Peter Carp. Prezentarea spectacolului „Îngerii din Sibiu/ Engel von Sibiu” este punctul culminant al celui de-al treilea modul din proiectul „Două Ţări – o piesă/ Zwei Länder – ein Stück” desfăşurat în parteneriat cu Theater Oberhausen. Acest proiect face parte din  platforma de finanţare „Dor de Ducă/ Wanderlust” al Kulturstiftung des Bundes (Fundaţia Culturală a Federaţiei Germane), ce îşi propune să atragă un nou segment de public spre teatru prin promovarea unor proiecte care să reflecte realităţile sociale din mediul urban contemporan. „Îngerii din Sibiu/ Engel von Sibiu” va fi prezentat în limba germană, cu subtitrare simultană în limba română.

Dezvoltat ca un forum care să producă un schimb între teatru şi oraş, cel de-al treilea modul din cadrul acestui proiect se concretizează prin prezentarea a două spectacole despre fiecare oraş în parte – Sibiu şi Oberhausen. Primul modul al proiectul a avut loc în vara şi toamna anului trecut, fiind intitulat Heimat / Patrie şi s-a desfăşurat ca o sesiune de workshop-uri având ca tematică migraţia, apartenenţa la o minoritate şi integrarea în societate. Cele două grupe de participanţi au fost formate din  şase tineri imigranţi din Oberhausen şi, respectiv, un grup de şase elevi ai Colegiului Naţional Samuel von Brukenthal. Cel de-al doilea modul al programului se desfăşoară în perioada 1 septembrie 2010 – 27 mai 2011 sub titlul „Străin am venit încoace / Fremd bin ich eingezogen” şi se va încheia cu un spectacol comun bazat pe „Călătoria de iarnă” a lui Scubert, cu actorii celor două teatre din Oberhausen şi Sibiu şi regizat de elveţianul Bernhard Mikescka.

„Îngerii din Sibiu / Engel von Sibiu” este un text pregătit special de Lothar Trolle pentru spectacolul Teatrului Naţional din Sibiu. Scenariul este o adaptare după texte de Urmuz, Alexandru Macedonski, Mihai Eminescu, Daniil Charms, Johann Lippert, Tristan Tzara, Benjamin Fundoianu, Marin Sorescu, Mihai Beniuc, Ioan Călugaru, Dolfi Trost, Anna Seghers şi Lothar Trolle. Spectacolul pus în scenă de Peter Carp este un studiu emoţionant ce prezintă povestea unui bâtrân care îşi readuce aminte, cu ajutorul a patru îngeri, momente şi persoane din viaţa sa. Scenele fac referiri la locuri embelmatice din Sibiu şi se succed pe un fond marcat de lirism, într-o tăcere apăsătoare ce prevesteşte moartea bătrânului. Decorul scenografei Manuela Freigang accentuează atmosfera gingaşă a liniştii rememorării prin note de alb pur şi prin minimalism. Spectacolul are o durată de o oră şi zece minute reunindu-i pe scenă pe actriţele Secţiei Germane a teatrului – Johanna Adam, Iulia Maria Popa, Emöke Boldizsár, Enikö Blénessy şi pe Marek Jera, artist invitat  de la Teatrului din Oberhausen. Spectacolul despre Oberhausen va avea la bază un text scris de Lia Bugnar şi va fi montat de regizorul Vlad Massaci la sfârşitul acestui an. La final, organizatorii vor planifica o reprezentaţie comună a celor două spectacole sub titlul „Două locaţii – o piesă.”

„Oberhausen este un oraş cu un important număr de imigranţi. Este important să prezentăm forme noi de spectacole care să prezinte interes pentru acest segment de public şi care, în acelaşi timp, contribuie la o mai bună înţelegere a diversităţii culturale”, a declarat Peter Carp, directorul Teatrului din Oberhausen.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508