spot_img

„Există și o altă literatură a generației 2000”

Andreea Nanu – prozatoare – (n. 1981) a debutat cu romanul ”Ziua cea mai albă” (ed. Eikon, 2014), nominalizat la concursul de debut literar Humanitas – UniCredit. Acestui prim volum din” tetralogia AnoTimpurilor” i-au urmat ”Numele ei era Uitare” (ed. Eikon, 2014), ”Insula Melc” ( Eikon, 2015 ) şi ”Timpul splendorii” (Eikon, 2016). După incursiunea în poetica interioarelor („Ziua cea mai albă” – Iarna), în poetica apei şi a aerului („Numele ei era Uitare” – primăvara), în poetica pământului şi a focului („Insula Melc” – vara), „Timpul splendorii”, anotimpul toamnei, explorează, continuând perspectiva bachelardiană, existenţa cuvintelor ca esenţe preţioase, corespondenţa dintre arhitectura muzicii şi a baletului, într-o călătorie interioară ghidată de jocul memoriei şi nobleţea poveştii. În 2015, Andreea Nanu a lansat şi un volum de proză scurtă cu caracter autobiografic, ”Cartea cuvintelor chivot”, prefaţat de criticul Alex. Ştefănescu. Autoarea a studiat ştiinţele politice la Universităţile din Bucureşti şi Bologna şi la Institutul de Studii Politice din Rennes, Franţa. Scriitoarea și jurnalista Angela Baciu a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, un interviu  realizat cu prozatoarea Andreea Nanu.

Angela Baciu: Se apropie luna martie, cu mărțișorul tradițional și ziua femeii. Aș dori să vorbim puțin despre femeie. Cum este sa fii femeie-scriitor?

Andreea Nanu: Nu am făcut niciodată legătura între vocație și gen. E adevărat însă că anumite contexte istorice, culturale, avantajează un anumit gen în urmarea vocației, mai ales dacă e vorba despre împlinirea unui destin artistic. Îmi vine acum în minte o femeie scriitor, Virginia Woolf, cu minunatul ei eseu „A Room of One’s Own”, căreia nu i-a fost ușor să răzbească într-o lume a literelor dominată de bărbați. Istoria, economia, cultura, mentalitatea, toate acestea influențează ierarhiile. Dar, se spune că geniul răzbate. Dacă nu în timpul vieții, postum. Trebuie să acceptăm că (și) posteritatea își are consolările ei. Da, o femeie, un scriitor, cu atât mai mult conjuncția fericită „femeie-scriitor”, are nevoie de o cameră, o insulă de libertate interioară dar și de independență exterioară, ca să poată crea. Scrisul este o lume întreagă. O femeie spune (adeseori) că nu dorește nimic mai mult decât „o mare iubire”, pe care să o urmeze „până la capătul lumii”. Cam așa este și cu scrisul, este o mare iubire pe care o urmezi până la capătul lumii, până la fruntariile a ceea ce cunoști și simți, până la țărmul insulei care ești, țărm care te leagă și te delimitează, în același timp, de ceilalți. Virginia Woolf și Hortensia Papadat-Bengescu, două scriitoare în ale căror idei, sensibilitate și efort creator mă regăsesc.

La lansarea ultimului meu roman care închide tetralogia AnoTimpurilor, Timpul splendorii, Ana Blandiana m-a situat într-o onorantă afinitate cu Hortensia Papadat-Bengescu, dorindu-mi, totodată, să nu am parte de destinul ei literar. Vedeți, adeseori, destinul scriitorului și al operei sale pot fi în contratimp. Un risc pe care mi-l asum. …Discuția este interesantă pentru că ridica mai multe chestiuni importante pentru viața literară autohtonă și merită să fie ascultate în contextul în care au fost spuse, ca o întregire a răspunsului la întrebarea pe care mi-ai pus-o:           www.youtube.com/watch?v=9MkA7a85VVY

Angela Baciu: Care este personajul feminin favorit? (din literatura română sau străină) și de ce?

Andreea Nanu: Această întrebare mă bucură pentru că una dintre cele mai mari plăceri ale mele este să evoc personajele feminine preferate. Destinul face ca acestea să fie mai întâi personaje adevărate, făpturi în carne și oase: bunicile mele! Anica Andrușcă (bunica după tată, din satul în care m-am născut, Bogdănești), Ioana Iuga (bunica după mamă, din Râmnic) și Sofia Nanu (bunica soțului meu, din satul Chiriacu). Pe Anica și Sofia le-am transformat în personaje literare, povestindu-le viața în volumul autobiografic Cartea Cuvintelor Chivot, apărut la ed. Eikon în 2015 cu o prefață semnată de criticul Alex. Ștefănescu. Iar bunica Ioana mi-a venit în întâmpinare cu un mic jurnal pe care l-am introdus în volum, așa cum mi l-a dăruit. Suntem, așadar, personaje și autoare în aceeași carte, i-aș spune mai degrabă Arca familiei noastre… Se spune că viața bate filmul! E la fel de adevărat că viața infuzează, dă coloană vertebrală marii literaturi. Trebuie doar să cuprinzi realitatea, cu o privire exersată și o inimă care iubește…Cel mai recent personaj pe care l-am descoperit, real și literar, foarte drag mie: Nora Iuga! …De ce? …Toate personajele feminine amintite mai sus au trăsături comune: sunt femei puternice, frumoase, luptătoare, curajoase, au disciplina efortului și, mai ales, un ochi special pentru ce este Bun și Frumos!

Angela Baciu: Care a fost drumul până la prima carte?

Andreea Nanu:  …A fost un drum lung. Un drum lung „de sistem”, dacă pot să-i spun așa. Manuscrisul primului roman, Ziua cea mai albă, era gata pentru publicare în 2011. În 2012 m-am înscris la concursul de debut literar Unicredit. Am fost nominalizată la secțiunea roman dar cartea aleasă pentru publicare a fost alta. Momentul a fost înălțător și descurajant în același timp. Am trimis apoi manuscrisul la mai multe edituri, îmi veneau în minte desigur cele mari, cunoscute, ca Humanitas, Polirom, Cartea românească, dar și mai mici, Herg Benet și altele. Primeam un lanț de refuzuri. E momentul în care, ca la Legiunea străină, auzi vocea care-ți spune: mergi sau crapă (marche ou crève, în originalul francez îndemnul are o sonoritate aparte…). Alergam în naivitatea mea cu manuscrisele după critici, primind răspunsuri care mai de care mai descumpănitoare: domnișoară, eu nu citesc manuscrise (de înțeles!) sau cum să vă spun…v-aș minți dacă v-aș spune că-mi pasă…(de neînțeles!)… S-a întâmplat să-i vorbesc despre „chinurile” mele literare unui prieten. Fără comentarii de prisos, mi-a pus imediat textul în pagină. Mi-a dăruit câteva exemplare cu care am fost, într-un final, citită. Am putut astfel să obțin referințele critice fără de care nici o editură nu preia un scriitor mai ales dacă e debutant. Așa se face că abia în martie 2014 am debutat cu Ziua cea mai albă, a cărei lansare la Humanitas Cișmigiu a fost un succes, de public și casă, cum se spune! Cam lung drumul, nu-i așa?

…Însă în tot acest drum au fost două noduri (și semne, cum ar spune Nichita): întâlnirea providențială cu domnul Valentin Ajder, editorul Eikon, fără de care tetralogia Anotimpurilor n-ar fi existat azi în librării. N-ar fi existat dacă n-ar fi fost deschiderea, generozitatea și curajul editorial al domnului Valentin Ajder. Oricine se poate convinge urmărind autorii publicați și colecțiile îngrijite de editura Eikon. Și doamna Teodora Stanciu, vocea și sufletul Revistei Literare Radio, care m-a încurajat și mi-a prilejuit întâlnirile necesare cu critici și scriitori care, într-adevăr, au vibrat la scrisul meu, certificând valoarea literaturii mele. Iar semnele, cu care vreau să-mi închei răspunsul, vin de la minunații mei cititori, ale căror impresii de lectură mă ajută să-mi păstrez verticalitatea într-o lume care, din păcate, nu e lipsită de curenți puternici, de tensiuni.

Angela Baciu: Dar până la ultima publicată?

Andreea Nanu…Distanța între cărțile publicate poate să pară suspect de scurtă, motiv pentru care am fost bănuită că aveam romanele scrise cu mult timp înainte și acum le dau drumul „pe bandă rulantă”. Adevărul este că am vrut să fac un experiment. Fiecare volum al tetralogiei e inspirat de un anotimp, de imagini poetice, de ritmuri, miresme, de muzicalitatea specifică anotimpurilor. Așadar, fiecare volum a fost scris într-un anotimp, adică în trei luni. Astfel se explică frecvența lansărilor. Însă mi-am dat seama că ritmul meu scriitoricesc trebuie să se adapteze și la ritmul pieței de carte. Nu mai lansez două cărți pe an, așa cum am făcut în 2014 și în 2015…Îmi acord, acum, un intermezzo mai larg între cărțile la care lucrez. În mai 2016 mi-am oferit bucuria de a-mi aniversa ziua de naștere prin lansarea unui nou roman, Timpul splendorii. Să ne dăruim unii altora cărțile, spiritul, timpul vieții, acesta e gândul care mă călăuzește și mă inspiră. Trăiesc, cu apariția fiecărei cărți noi, o bucurie foarte mare, pe care o împărtășesc în primul rând cu familia, părinții și soțul meu, și firește, cu familia extinsă a cititorilor mei.

Angela Baciu: Există un “timp” pentru scris? Un program? Aveți tabieturi?

Andreea Nanu: Ca scriitor care nu poate să trăiască din scris (îmi dau seama că nu sunt o excepție!), timpul este, într-adevăr, o problemă. V-ar amuza dacă v-aș spune ce strategii de supraviețuire într-ale scrisului trebuie să inventez. Cu câteva zile în urmă, la un eveniment dedicat revistelor culturale de către AZIR, scriitorul Adrian Alui Gheorghe m-a întrebat: „Când aveți timp să scrieți atât de mult și…atât de bine?” Trebuia să redau citatul în întregime, fiindcă „mult” și „bine” intră rareori într-o conjuncție pozitivă. Răspunsul e simplu. Se muncește pe rupte, într-o manieră organizată, consecventă. Tabietul la care nu renunț niciodată este exigența. Caut să scriu o poveste bună într-o limbă literară înaltă. În viața obișnuită sunt funcționar. Așa era și Kafka. Mi se întâmplă să visez casteluri învăluite în cețurile absurdului… Traversez și eu holuri alambicate… Orice artist pus în situația de a se împărți între birocrație și libertatea de a crea într-un paradisiac Schloss Solitude va resimți oarecare frustrări. Dacă nu le depășești, ești pierdut. Devii minimalist, acru, scrisul ajunge posac, trivial… Nu pierd timpul, scriu pe coala albă a minții și transcriu mai târziu. Scrisul este pentru mine un mod de viață, un mijloc de supraviețuire. Un dar pe care simt nevoia să-l împărtășesc.

Angela Baciu: Puteți să îmi descrieți o zi din viața dumneavoastră?

Andreea Nanu: O zi din viața lui X. E un titlu excelent de roman, ca dovadă că s-a și scris…O zi din viața lui Anton Denisovici, nu-i așa? Cred că viața reală a unui ins nu prezintă interes pentru cititori decât dacă reușește să transmită un mesaj universal, în care aceștia s-ar putea regăsi. E un exercițiu bun ca în fiecare seară să-ți derulezi în minte filmul zilei care s-a scurs. Poți decanta detaliile neesențiale de lucrurile importante. Esențialul unei zile din viața mea este timpul prețios pe care-l petrec cu familia și cu cărțile mele. Lupta cu orele pe care încerc să la fac ale mele prin scris, prin lectură, prin contactul cu arta, cu oamenii care mă îmbogățesc. Nu cred în cronologie. Cred în momente privilegiate care se sustrag duratei. Intensitatea unei clipe frumoase, a unei emoții, ne salvează. Azi, bunăoară, m-a sunat Nora Iuga. Am vorbit despre cărțile noastre, Harald și luna verde și Timpul splendorii. Ne-am împărtășit spiritul și cărțile, într-o conversație ca o oază în deșert.

Dragă Angela, mi se pare că avem vieți contingente care ne consumă și vieți esențiale care ne așteaptă să le trăim. O zi din viața mea ar fi cam așa: mă trezesc, văd chipul soțului meu, frumusețea lui ramificată în portretele celor dragi împânzite pe toți pereții casei; îi mulțumesc lui Dumnezeu că trăim și suntem fericiți; îmi arunc privirea pe cotoarele cărților începute, pe noptieră; plec însoțită de personajele mele; îmi aleg o temă muzicală la care mă gândesc în timpul zilei, ascult povestea pe care mi-o spune; îmi interoghez personajele în deplină libertate, încercând să le descătușez propria creativitate; îmi decorez încăperile minții cu tablouri, cu lecturi, cu obiecte de artă, cu esențe prețioase. Ce este, până la urmă, realitatea? Îmi vine să spun că, într-adevăr, La vita è uno stato mentale….

Imaginează-ți, dragă Angela, un om obișnuit care merge pe apă…

www.youtube.com/watch?v=SxEvKYa20GY

Angela Baciu: Ce cărți și grupări (generații) literare v-au format și influențat ca om și artist?

Andreea Nanu: …Îmi plac autori din diverse școli, curente, generații literare. Citesc din domenii variate, de la literatură la filozofie, eseistică, istoria artei, fotografie, mă atrag mult biografiile, memoriile, jurnalele… Gustul pentru lectură a venit citindu-i pe interbelici, în special Hortensia Papadat-Bengescu. Îmi plac stilul, fraza, construcția, observația minuțioasă, introspecția, prezența muzicii care devine personaj. Apoi noul roman francez, în liceu am citit mult Sartre și Simone de Beauvoir, Camus. Citeam în franceză de la zece ani, benzi desenate și romane polițiste. Ar fi trebuit să trec la categoria personaje feminine preferate și pe „Alice detective”! Îmi plăcea mult teatrul, piesele lui Giono. În poezie, Ana Blandiana, apoi Blaga, Rilke. Mă atrage realismul magic, Isabel Allende, Borges, García Márquez, John Fowles. Mă adâncesc ore întregi în Cartea neliniştirii, de Fernando Pessoa. Mai nou, citesc tot ce găsesc de Roger Scruton și Paul Johnson. Nu pot să stau mai mult de un anotimp fără să citesc Muntele vrăjit al lui Thomas Mann. Pentru mine nu sunt numai cărți, sunt lumi de care nu mă pot lipsi.

Angela Baciu: Răsfoind cărțile dumneavoastră, am putut să îmi dau seama de o anumită asemănare cu Thomas Mann…

Andreea Nanu: Da, mi-au spus asta două scriitoare valoroase și care, îndrăznesc să spun, printr-un mare dar, îmi sunt și prietene: Ana Blandiana și Nora Iuga…Sunt trei cărți ale scriitorului german care și-au pus amprenta asupra mea în trei perioade de vârstă. În adolescență am citit Moarte la Veneția, în limba franceză. La liceu, am descoperit Muntele vrăjit, ediția BPT în trei volume pe care am reușit să le salvez dintr-o inundație care ne-a distrus o mare parte din bibliotecă. În anii facultății, am citit Doktor Faustus. Pasiunea pentru estetic într-o Veneție muribundă, ascensiunea care devine coborâre în infern într-un sanatoriu din Berghof, prețul creației geniale. De la o carte la alta am găsit o continuitate a ideilor, o afinitate de limbaj, căutări care mi-au oferit răspunsuri la propriile întrebări. Dacă ar fi să mă identific cu un personaj, ar fi cu siguranță Hans Castorp.

Angela Baciu: Locul în care v-ați născut a avut un rol important în educație și formare?

Andreea Nanu: M-am născut și am copilărit în satul Bogdănești. Acolo am mers la școală și părinții mi-au fost profesori, de istorie și de limbă franceză. Îmi dau seama acum că este esențial să crești în natură, natura și cultura educă în egală măsură și formează caracterul unui om. Natura îți descoperă ierarhii firești, te învață ce înseamnă ordinea ancestrală a elementelor, a ritmurilor de creștere și descreștere (frumos scrie în Psalmi, că Soarele și-a cunoscut apusul…) în timp ce cultura îți oferă modele spirituale, te educă în paradigma valorilor universale. Am pictat, am modelat în lut, am luat lecții de pian cu singura familie care, la noi în sat, avea în casă acest minunat instrument polifonic, am scris piese de teatru și am organizat o trupă de actori cu colegii de clasă, am jucat piesele lui Caragiale. Am fost mereu în competiție cu mine însumi, asta mă salvează și acum. Caut să-mi înțeleg limitele și să-mi dezvolt spiritul încercând mereu lucruri noi. Cred că singura cale posibilă este să fii (să devii), plenar, tu însuți!

Angela Baciu: Cum vedeți dumneavoastră în operă relația dintre dans și muzică?

Andreea Nanu: Dans, muzică, limbaj…sunt constante pe care le-am descoperit în Natură (cu majusculă), într-o legătură firească. Elementele naturii au o muzicalitate inconfundabilă, toate elementele produc muzică, frunzișul foșnește, apa susură, vântul șoptește…într-o sinestezie care pune imaginația la încercare. Lumina dansează în cercuri pe podea, crengile copacilor ascultă de o coregrafie misterioasă. Cărțile mele „pictează” ceea ce observ atent în natura care mă înconjoară. În general, ficțiunea mea are la bază foarte puțină „invenție”. Lumea romanelor mele este o realitate transfigurată.

Angela Baciu: Și pentru că suntem într-o zi a mărturisirilor, într-o lună a iubirii, ați dori să spuneți cuiva “mulțumesc”?

Andreea Nanu: Din fericire, am foarte mulți oameni cărora doresc să le mulțumesc. Înseamnă că sunt înconjurată de iubire și am prieteni. E de ajuns ca să poți spune că ai o viață bună. Le mulțumesc părinților și soțului meu, pentru darul cuvintelor și pentru darul muzicii cum am spus în dedicația romanului meu de debut, Ziua cea mai albă. Le mulțumesc cititorilor, gândul la ei mă inspiră să scriu în fiecare zi. Nu scriu pentru mine, nici pentru sertar, am nevoie de comuniunea reală cu oamenii. Tocmai de aceea personajele mele sunt, la origine, făpturi în carne și oase. Pentru mine nu ficțiunea contează, capacitatea de a imagina tot soiul de lumi și realități anexe, ci dimpotrivă, puterea de a sesiza realitatea și de a o transfigura prin limbaj.

Angela Baciu: Din câte știu, romanul dumneavoastră poate fi denumit un roman-fluviu, având patru volume, fiecare dedicat unui alt anotimp, v-au inspirat cumva “Anotimpurile” lui Vivaldi?

Andreea Nanu: E o întrebare pe care mi-a pus-o și Antoaneta Ralian, în timp ce scria prefața la Ziua cea mai albă. Cred că e referința cea mai la îndemână… Dar eu am pornit de la poetica lui Gaston Bachelard, de la îndemnul acestui extraordinar spirit enciclopedic de a descoperi poetica specifică elementelor naturii, anotimpurilor. Am pornit în pelerinajul pe care mi l-a sugerat Bachelard, într-o cursă strânsă cu ritmurile naturii, scriind un roman în fiecare anotimp. În Ziua cea mai albă am explorat poetica interioarelor, am călătorit prin casele vechi din București alegând, dintre toate, Casa cu păuni și Vila Letiția. Geografii privilegiate, la granița dintre real și fantastic. Interioarelor de case le corespund, ca într-un joc de oglinzi, interioarele personajelor. Am continuat cu primăvara în Numele ei era Uitare, infuzat de poetica apei și a aerului, un roman al diafanului, al mătăsurilor armenești și al poveștilor șoptite de Mnemosyne. A urmat vara, cu exuberanța ei care m-a urmat în călătoriile mele (reale și imaginate) la Ierusalim, Roma și Atena, într-o spirală a destinelor care au dat formă Insulei Melc, unde Dan C. Mihăilescu remarca excepționalitatea construcției baroce…Am încheiat într-o toamnă cu Timpul splendorii, legând prin muzica lui Bach și călătoriile pianistului Iacob Tauber temele și destinele personajelor întregii tetralogii.

…A fost un efort uriaș de imaginație și construcție epică. Mă bucur că a atras atenția celor mai însemnate nume din literatura și cultura noastră. Vreau să-i amintesc pentru că, în acest fel, le pot mulțumi încă o dată: Teodora Stanciu, Ana Blandiana, Nora Iuga, Antoaneta Ralian, Irina Petraș, Dan C. Mihăilescu, Alex. Ștefănescu, Christian Crăciun, Daniel Cristea-Enache, Florina Pîrjol, Adrian G. Romila, Bogdan Tătaru-Cazaban, editorul Valentin Ajder…

Sper că această tetralogie a AnoTimpurilor ajunsă deja la ediția a doua (Eikon, 2016), își va găsi un loc în lecturile criticilor literari, mai ales cei din tânăra generație. Cronologic, aparțin ca scriitor generației 2000, despre care se spune adesea, în revistele de specialitate sau în cadrul juriilor literare, că ar fi lipsită de stil, de construcție și limbaj literar înalt, că ar fi redusă la minimalism, mizerabilism, egoficțiune și egomicțiune (termenul savuros îi aparține, firește, lui Dan C. Mihăilescu!)… Se suspină nostalgic după cum se scria odată… Așadar, dragi cititori, scriitori și critici literari, vă invit să-mi descoperiți cărțile. Există și o altă literatură a „generației 2000”. Într-o lume asaltată de informație, de producții editoriale stufoase, miza o reprezintă nu doar un destin literar individual, ci ierarhia valorică de care are nevoie publicul într-o cultură civilizată, pentru o literatură care aspiră la universalitate.

Și pentru că acum se poartă booktrailer…

www.youtube.com/watch?v=aKnxpW5RbsU

Angela Baciu: Ce veți pregăti pentru 2017 – 2018?

Andreea Nanu: Voi lansa, ca de obicei, un nou roman de ziua mea, pe 19 mai. Un roman care vă va surprinde…prin dimensiuni și tematică. Aproape ca o reinventare… Îmi doresc ca totul să stea sub semnul darului, de aceea spun încă o dată: să ne dăruim spiritul și cărțile unii altora, nu există cultură în singurătate, în izolare, în adversitate. Literatura valoroasă înmugurește pe o cultură a solidarității, a valorilor împărtășite, a comuniunii spirituale.

Angela Baciu: Un gând pentru mine și pentru cititori…

Andreea Nanu: Un gând pentru tine, Angela, prin gura personajului Maxim Tauber  din Insula Melc: „Poezia, dragii mei, dă relief realității.”

Cititorilor aș dori să le dăruiesc un gând al lui Gaston Bachelard, moto-ul AnoTimpurilor mele: „În splendoarea lor, imaginile prilejuiesc cea mai simplă comuniune a sufletelor.”

Și, ca mărțișor, vocea mea: www.youtube.com/watch?v=62JabSTQ8KA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508