spot_img

”Un Certain Regard”, la București

Marți, 16 mai 2017, de la ora 11:30, la Happy Cinema București (Liberty Center, etaj 2, Șoseaua Progresului 151-171), a avut loc vizionarea de presă a filmului  ”Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, în regia lui Juho Kuosmanen (Finlanda, 2016, 92′). Lungmetrajul a primit marele premiu al secțiunii ”Un Certain Regard” la Festivalul de la Cannes din 2016 și este propunerea Finlandei la Oscarul pentru ”Cel mai bun film străin 2017”.  Filmul  va putea fi vizionat în cinematografele din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj, Piteşti şi Suceava, începând cu 19 mai 2017.

***

În vara lui 1962, Olli Mäki concurează pentru titlul de campion mondial la box, categoria pană. Totul, din Finlanda rurală până la luminile Helsinki-ului, îi prevede un viitor luminos. Pentru asta, nu-i mai rămâne decât să piardă câteva kilograme și să se concentreze. Există însă o problemă: Olli s-a îndrăgostit de Raija.

***

The Happiest Day in the Life of Olli Mäki (2016)

Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki

Regia: Juho Kuosmanen

Cu: Oona Airola, Joonas Saartamo, Jarkko Lahti, Eero Milonoff

Gen film: Dramă

Durata: 92 minute

Distribuitor Român: Voodoo Films

Sursă foto: www.filmsdulosange.fr/en/film/229/the-happiest-day-in-the-life-of-olli-maeki

***

La finalul proiecției, Cristina Gavrilă, PR VOODOO FILMS, a declarat: ”Mâine, 17 mai 2017, începe o nouă ediție a Festivalului de la Cannes iar sâmbătă, pe 20 mai, va avea loc, la București, evenimentul Les Films de Cannes 16/17. Retrospectivă/Warm-up care prezintă șapte filme ale ediției din 2016 a festivalului, cu proiecții la Grand Cinema & More, Cinema Elvire Popescu și Cinema Muzeul Țăranului. Programul include, printre alte titluri, „Eu, Daniel Blake”, în regia lui Ken Loach (Palme d Or) „The Salesman” de Asghar Farhadi (Cel mai bun scenariu și Cel mai bun actor /Oscar pentru Cel mai bun film străin) sau „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki” de Juho Kuosmanen, care a obținut Premiul Un Certain Regard anul trecut la Cannes și premiul FIPRESCI pentru Descoperirea europeană a anului la EFA 2016. Filmul inspirat din povestea reală a boxerului finlandez Olli Mäki va fi lansat în cinematografe în România pe 19 mai. Programul retrospectivei poate fi consultat pe siteul www.filmedefestival.ro. O veste bună pentru cinefilii din capitală este includerea unei noi săli de proiecții în circuitul spațiilor din festival. După un proces de modernizare, Cinematograful Corso situat pe bulevardul Regina Elisabeta, la numărul 27, va găzdui o parte din spectacole alături de alte trei spații confirmate până acum: CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco și Cinema Muzeul Țăranului. Între 17 și 28 mai 2017, Cannesul găzduiește o nouă ediție a celebrului festival de film, care se anunță memorabilă, cu 19 titluri în competiție și peste 50 de lungmetraje în selecția oficială. Anul acesta, regizorul Cristian Mungiu, care va prezida juriul secțiunilor Cinefondation și al Competiției de scurtmetraje, va împărtăși noutăți și impresii de la festival pe siteul www.filmedefestival.ro si pe pagina de facebook Les Films de Cannes a Bucarest, începând cu 23 mai.

Cele mai hot titluri din selecția oficială Cannes 2017 vor veni, în România, la ediția a 8-a a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (13–22 octombrie 2017)

–  „Les Fantômes d’Ismaël” al autorului francez Arnaud Desplechin, câștigător al Premiului Cesar 2016 pentru cel mai bun regizor cu filmul „Trois souvenirs de ma jeunesse” și de cinci ori prezent în competiția de la Cannes, va deschide mâine festivalul. Drama îi are în rolurile principale pe Mathieu Amalric, Marion Cotillard și Charlotte Gainsbourg.

–  „Le Redoubtable”, prezentat în competiția oficială, este titlul biopicului care îl are ca personaj principal pe celebrul cineast Jean Luc Godard, și este semnat de Michel Hazanavicius, al cărui „The Artist” a fost recompensat cu cinci premii Oscar în 2012, printre care cel mai bun film și cel mai bun regizor.

– Tot în competiția oficială va fi prezentată și drama „Loveless” în regia lui Andrey Zvyagintsev, autorul unor lungmetraje precum „Leviathan” (Cel mai bun scenariu, Cannes 2014/ nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin) sau „Elena” (Premiul special al Juriului Un Certain Regards, Cannes 2011). Filmele vor fi distribuite în România de Independența Film și sunt primele trei titluri care vor face parte din programul ediției a 8-a Les Films de Cannes à Bucarest.

Noutățile despre ediția a 8-a Les Films de Cannes à Bucarest vor fi anunțate pe www.filmedefestival.ro și Facebook Les Films de Cannes à Bucarest. ”

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Cosmina FRÎNCU

***

„Les Films de Cannes 16/17. Retrospectivă/Warm-up” este organizat de Voodoo Films și Asociația Cinemascop

Prezentat de: Orange România

Susținut de: BRD Groupe Société Générale

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova. Parteneri: Grand Cinema & More, Ambasada Franței și Institutul Francez, Cinema Muzeul Țăranului, Muzeul Țăranului Român, Independența Film, Asociația Culturală Macondo, Intercom Film

Parteneri media: Zile și Nopți, Senso TV, Ziare.com, Cinemagia, AListMagazine, Ziarul Metropolis, LiterNet, AaRC, Cinefan

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508