spot_img

”Scriitorul de vagoane”, de Alex Plescan, lansat la București

Joi, 12 iunie 2014, de la ora 18.30, la Clubul Ţăranului din Bucureşti, va avea loc lansarea volumului ”Scriitorul de vagoane”, semnat de Alex Plescan și apărut la editura Tracus Arte. Vor vorbi dramaturgul Constantin Venerus Popa, scriitorul Liviu Ioan Stoiciu şi profesorul universitar Mihai Iacob. Discutia va fi moderata de Vasile Mihalache, redactor al editurii Tracus Arte. Organizatorii evenimentului sunt Editura TracusArte şi Agenţia ARIA Management.


Alex Plescan este jurnalist, dramaturg şi prozator. A debutat în publicistică la începutul anilor ’90. Înainte de a emigra în Noua Zeelandă, Alex a fost, pe rând, reporter de ştiri la Departamentul Emisiunilor Informative (TVR1), redactor şi realizator de emisiuni pentru diferite canale ale Televiziunii Publice, editor şi producător al primelor ediţii FOCUS (PrimaTV). De asemenea, a produs şi a regizat documentarele TV ‘Undeva la capătul lumii’,‘Tunelul de la capătul tunelului’ (în România) și ‘Big Old Cats’ (în Noua Zeelandă).
Are numeroase articole publicate în presa de cultură din ţară şi străinătate.

”Într-o lume dusă la extrem cu tehnicizarea, cu oameni din ce în ce mai chinuţi de neputinţa de a depăşi butoanele calculatorului sau telefonului mobil spre a păşi în normalitatea comunicării interpersonale, proza scurtă a lui Alex Plescan ne readuce în copilărie. Desigur, nu o luaţi ad literam, ci în lumea trăirilor simple, a imaginilor despre noi şi despre ceilalţi nealterate de unde hertziene, în vremea visului care e realitate, în măsura în care şi realitatea este vis. Autorul operează cu imagini simple, eficiente şi extrem de percutante, realizând modele de povestiri din realitate, despre realitate, dar deloc copiative. Ca orice bun creator de artă, nu copiază ceea ce vede, ceea ce aude, ci esenţializează şi transformă pentru noi sentimentele în imagini şi imaginile în trăiri. Pot spune că transferă în mintea noastră credibilul, căci, dincolo de orice alte calificative, cred că povestirile sale „abundă” de credibil.
Chiar dacă relatează întâmplări posibil adevărate, posibil trăite, posibil visate, posibil dorite, ele, toate, generează în cititor acest sentiment al credibilului. Ce este, până la urmă, literatura bună? Niciun roman, nicio piesă de teatru, nicio nuvelă, sau povestire nu trebuie să fie reale, pentru a fi bune. E suficient ca receptorul lor să creadă în ele, în mesajul lor, în emoţiile transmise şi în puterea lor de a se insinua în tine, ducându-te într-un posibil univers paralel. Un univers în care să afirmăm, laolaltă cu Pirandello, că :”Aşa este, dacă vi se pare”
Nu vă recomand să citiţi aceste povestiri numai pentru această calitate a lor. Ea nu este nici singura, de altfel. Veţi descoperi rând cu rând, pagină cu pagină, imaginaţie, eleganţă a exprimării, vorbe memorabile („un peisaj cu mori de vânt ca o livadă în care creşte energia electrică” sau: „muntele aspru, roşcat, cu o fustă de pini verzi de jur împrejur”, sau: „călcând prin copilărie ca degetele pe Clavecinul bine temperat”, sau: „Când Dora deschide uşa, toate culorile din cameră îi fac loc”, sau: „Dora suspină că viaţa ei n-o să fie niciodată ca un film”, sau: „Niciodată, Norma nu a ştiut să aibă amintiri”), sinteze şi analize ale fiinţei umane, caracterizări şi enunţuri surprinzătoare, uneori toate acestea în numai 1-2 pagini. Este o performanţă extrem de greu de înţeles, dar, dacă o să citiţi cu mare atenţie cuvântul introductiv al autorului, veţi descoperi că în spatele acestor texte nu stă numai talentul, indiscutabil, ci şi MUNCA. Multă, multă muncă, mii şi zeci de mii de pagini, toate întinse pe parcursul a mai bine de 30 de ani. Are ceva vechime într-ale frumuseţii, Domnul Plescan!” (Constantin Venerus Popa)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508