spot_img

”Schițofrenezia” lui Laurențiu Z., expusă la Alandala, București

Miercuri, 14 august 2013, de la ora 19.00, la Alandala (Aurel Vlaicu 70, București), va avea loc vernisajul expoziției de desene ”Schițofrenezia” semnată de tânărul artist bucureștean Laurențiu Z. (Laurențiu Zloteanu). Curator Dorina Cioplea. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.


”Încep să cred că a fi artist este un concept folosit în mod eronat şi abuzat cu acuitate. Adevăratul sens al acestui cuvânt nu este altceva decât atributul unei fiinţe care se transformă într-un soi de instrument al Creaţiei, al Întâmplării, al Evoluţiei, al Ne-firescului, un instrument al În-dumnezeirii. Cu toate acestea, vorbind din punct de vedere spiritual (nu religios), fiecare dintre noi se află într-o continuă Căutare a unui dumnezeu. Cumva, unii dintre noi reuşesc să folosească această căutare pentru găsirea “sensului ascuns” ce aparţine, în mod implicit, Existenţei. Însă, termenul ‘artist/a’ nu face altceva decât să-i asigure o formă unei persoane, un fel de veşmânt, pentru a acoperi de fapt ceea ce se ascunde dincolo de piele, oase, muşchi, ţesuturi. Artistul este o persoană sensibilă, vulnerabilă, atentă la tot ce se întâmplă în jurul ei, şi care, în ultimă instanţă, vede ceva. Acel ceva necesită o simbolizare a lui, tocmai pentru a deveni accesibil tuturor, şi pentru a fi împărtăşit tuturor. Artistul nu reprezintă altceva decât un instrument al unui travaliu creator. Artistul nu este artist doar pentru că cineva “încearcă” să-l numească astfel. Artistul este cel care găseşte graal-ul, şi îţi spune de existenţa lui. Nu ţi-l oferă, pentru că nici el nu l-a obţinut. Îţi va spune direct sau indirect, unde crede că l-a ‘găsit’. Artistul este doar un observator, şi un complice fidel al inconştientului colectiv, un mistic care printr-un proces proiectiv deschide ferestre, deschide uşi, desenează hărţi, şi veghează asupra tărâmurilor nevăzute ale lumii.

Artistul nu este o individualitate diferită de restul oamenilor. El încerca să atingă conştiinţa unui ceva superior lui însuşi/ei însăşi.

Că să îl citez pe Terence McKenna: “Noţiunea de artist că fiind un fel de călător mistic, ce pătrunde într-o lume nevăzută de ceilalţi, şi care se întoarce pentru a le povesti celorlaţi despre ea, a cam fost pierdută.”

Aşadar, eu nu sunt un artist. Sunt doar un călător mistic, şi vreau să arăt ce am găsit înlăuntrul meu.” (Laurențiu Z.)

Partener: Alandala (str. Aurel Vlaicu, 70, București)

Partener media: AgențiadeCarte.ro

Schițofrenezia sau nevoia de ”adepți”

Intuitiv și instinctiv, Laurențiu Z. dă dovadă, simultan, de o luciditate pregnantă în momentele în care creează-lucrează. Ca o terapie personală, el nu încearcă să se exteriorizeze în mod voit cât să îi ”interiorizeze” pe ceilalți, să îi acapareze în lumea sa. Spune că singura cheie de intrare și înțelegere este mintea deschisă spre nou și experimental, adică mesajul lucrărilor sale: produsul unor experimente psihice și, uneori, sociale. Laurențiu Z. este un artist cu rădăcini psiho-sociale, atât prin formarea sa profesională cât și prin necesitatea de a se autovindeca de boala lumii moderne: stările psihice contradictorii.

Ancorat într-o realitate diformă, care naște din ce în ce mai des monștrii, care înnăbușă orice urmă de normalitate sau valoare, Laurențiu Z. simte nevoia să ia atitudine. Așa că își creează propria lume, o populează și apoi o împărățește, o conduce. Acum, prin expunerea lucrărilor sale, nu face decât să-și caute noi ”supuși”, noi ”adepți” pe care să-i introducă în lumea sa plină de frământări dar și cu surprinzătoare ceritudini.

Lucrările sale, de obicei pe hârtie, realizate cu cele mai la îndemână și ușor de folosit ustensile, sunt, de fapt, idei. Idei care îi vin în autobuz, pe stradă, în timp ce studiază comportamentul celorlalți sau când aude ”ceva” la televizor. Idei care se strâng cuminți undeva, așteptându-și rândul la materializare. Idei care sunt omniprezente în viziunea/parcursul tânărului Laurențiu Z., chiar dacă el crede că uneori în munca sa intervine hazardul. Pe Laurențiu Z. ideile îl pândesc la fiecare colț, fie că este un colț de hârtie, de realitate, de zi sau de apartament-cuib.

Dorina Cioplea, curator

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508