spot_img

”Românii despre Zappas (=Oi Roumanoi ghia ton Zappa)”, ediţie în limba greacă

Editura Omonia anunță apariția volumului ”Românii despre Zappas (=Oi Roumanoi ghia ton Zappa)”, ediţie în limba greacă. Prefaţă de Georgios I. Dolianitis. Traducere în limba greacă : Alexandra Louizou, Ştefan Petrescu.

Volumul omagiază memoria evergetului Evanghelis Zappas (1800-1865), de la moartea căruia se împlinesc pe 19 iunie 150 de ani.  Născut în Epir, a luat parte la lupta pentru independenţa Greciei, fiind decorat cu ordinul „Arhanghelul Mihail”. Sosit în jurul anului 1831 în Ţara Românească, se ocupă cu comerţul de cereale şi arendarea pământurilor mănăstireşti, reuşind, datorită sârguinţei şi spiritului său întreprinzător, să acumuleze o avere uriaşă pentru vremea aceea.  Zappas face parte – alături de Apostolos Arsakis şi Panaghis Harokopos – din triada de aur a evergeţilor greci care au trăit şi s-au afirmat pe pământ românesc, a căror generozitate s-a  îndreptat deopotrivă  spre patria mamă, ca şi  spre cea de adopţie.

”Românii despre Zappas (=Oi Roumanoi ghia ton Zappa)” cuprinde o culegere de studii aparţinând unor specialişti români,  selectate astfel încât să pună în evidenţă coordonatele principale ale activităţii lui Zappas : a)iniţiator al primelor Olympii moderne (desfăşurate la Atena în 1859, 1870, 1875, 1888-1889),b) sprijinitor al Academiei Române (membru fondator al Societăţii Literare Române, 1866, devenită în 1867 Societatea Academică Română şi în 1879 Academia Română), c) filantrop. Textele semnate de Dan Popper, Virgil Cândea, Mihaela Peneş-Lipetz, Horia Alexandrescu  insistă pe contribuţia lui Zappas la reînvierea Jocurilor Olimpice Internaţionale din 1896. Studiul Dorinei N. Rusu   creionează portretul lui Zappas în calitate de iniţiator şi sprijinitor al mai multor proiecte culturale precum elaborarea unei gramatici a limbii române, a unui dicţionar român sau încurajarea de traduceri din clasicii Antichităţii. Sunt evocate momentele de început ale Academiei Române care, în semn de recunoştinţă, i-a înălţat un bust „fericitului întru memorie, multmeritatului Evanghelie Zappas”. Iniţiativa lui Zappas de instituire a Olympiilor şi  demersurile premergătoare organizării lor, dar şi drumul de la Societatea Literară Română până la Societatea Academică Română constituie obiectul textelor semnate de Nicolae Postolache, autor a două contribuţii importante dedicate lui Evanghelis Zappas în 1996 şi 2004.  Activitatea de filantrop (fondator de şcoli, ctitor de biserici ş.a.) a cărturarului grec stabilit la Broşteni, în Ialomiţa, este prezentată de părintele profesor Gheorghe I. Drăgulin.

Bibliografia bogată, deşi selectivă, arată interesul statornic al specialiştilor români faţă de Evanghelis Zappas,  personalitate  emblematică pentru cele două patrii ale sale.

În prefaţă,  Georgios I. Dolianitis , fondator şi director al Bibliotecii omonime din Atena, reconstituie istoricul Olympiilor, de la Rigas Velestinlis, primul care a folosit termenul într-o traducere din Metastasio, la Evanghelis Zappas. Totodată, autorul evidenţiază sprijinul lui Evanghelis Zappas şi contribuţia decisivă a „Olympiilor” iniţiate de el la reînvierea Jocurilor Olimpice Internaţionale din 1896.

Ediţia a  apărut cu sprijinul amabil al domnului Georgios Dolianitis, cadru didactic şi fost director de şcoală. Volumul va fi prezentat sâmbătă, 30 mai, orele 18,30 la Muzeul Municipiului Bucureşti, când va avea loc şi vernisajul unei expoziţii de mărturii din Biblioteca  G.I. Dolianitis despre „Olympiile” lui Evanghelis Zappas.

www.omonia.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508