spot_img

”Psihopatologia vieții cotidiene este la ea acasă în mediul online”

Marcel Manea s-a născut la 26 octombrie 1980. A scris mai multe scenarii de film, dar şi pe cel al concertului „Aventurile fantastice ale lui Peer Gynt” – călătorie prin basmele muzicale ale lumii, cu Bucharest Festival Orchestra, dirijorul Cristian Lupeş şi actorul Marius Manole. A călătorit o vreme prin Scandinavia, unde a avut răgazul să aştearnă cuvinte într-un manuscris care mai târziu a devenit nuvela ”Sindromul Stockholm” şi este co-autor al antologiei “Ficțiuni Reale”, Humanitas, 2013. În 2015, la editura Inspirescu din Satu-Mare, i-a apărut volumul ”Bărbați pe tocuri”. În 2017, la editura Herg Benet, a apărut ”Barbați pe tocuri”, ediție revizuită și adăugită. Simona Ioniță a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, cu Marcel Manea despre volumul ”Bărbați pe tocuri”- o colecție de scurte povestiri care explorează fanteziile romantice din marile orașe.

Spuneai într-un interviu că părinților tăi le-a plăcut enorm actorul Marcello Mastroianni și de aici ar veni numele tău. Ai scris scenarii de film, ai colaborat cu actorul Florin Piersic jr, fiind co-autor al antologiei “Ficțiuni Reale”, cu actorul Marius Manole, la „Aventurile fantastice ale lui Peer Gynt”. Pare că nimic nu este întâmplător în viața ta și că lumea artistică a fost o predestinare. De ce ai ales totuși proza?

Aș vrea să completăm tabloul amintind și performance-ul cu doamna Maia Morgenstern de la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, unde am lecturat împreună povestirea ”Bomboane belgiene”, care deschide volumul ”Bărbați pe tocuri”. De ce proza? Pentru că nu îmi impune limite de buget ca în cazul scenariilor. În proză ai liber la imaginație. Nu trebuie să renunți la o anumită scenă pentru că nu-s suficienți bani. Însă mecanismul scrierii rămâne același. Trebuie să tinzi cu fiecare draft către o armonie cât mai aproape de perfecțiune. Literatura îți propune marea evadare, aceea de a inventa și a te reinventa.

Prima ediție a cărții ”Bărbați pe tocuri” a apărut la o editură mai puțin cunoscută. Cât de importantă este imaginea și notorietatea unei edituri pentru un scriitor debutant? Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o la început de drum? De ce ai ales acest titlu destul de îndrăzneț, aș zice?

La vremea respectivă am considerat-o a fi o provocare interesantă. Pentru un scriitor debutant, notorietatea unei edituri este o fragilă utopie. Cea mai importantă lecție? În scris ca și în dans nu există greșeli. Nu e ca în viață. Simplu. Asta face scrisul atât de minunat. Trebuie doar să dansezi mai departe fără să te oprești. Să nu te întrebi de ce și nici să te gândești ce sens are. Trebuie să dansezi bine, să te admire toată lumea. Să dansezi cât ține muzica. Titlul ”Bărbați pe tocuri” este o metaforă pentru societatea actuală. Trăim într-o lume pe care nici Sigmund Freud n-ar înțelege-o. Femeile sunt tot mai interesate de sport, în timp ce bărbații sunt tot mai preocupați de epilarea definitivă.

”Cel mai adesea, mediul online scoate din minți un ordin misterios compus din ființe bipolare”, spui în povestirea ”Cum să te bucuri în voie de tulburările bipolare”. Îți mărturisesc că este una dintre povestirile mele preferate 🙂  Ești foarte activ în mediul online. În afară de like-uri, acest mediu ți-a adus și cititori/ cumpărători? Este internetul un bun PR pentru un scriitor?

Îți mulțumesc! Și mie îmi place foarte mult acea povestire. Am constatat că psihopatologia vieții cotidiene este la ea acasă în mediul online. Asistăm la răbufnirile unor personaje despre care nu știi niciodată dacă vorbesc serios sau glumesc. Grație online-ului, cititorii mei sunt deopotrivă prietenii mei. Și interacționez cu ei de fiecare dată când am ocazia. Internetul este o armă cu două tăișuri. Dacă știi cum să-l atragi de partea ta, ai multe de câștigat, atât ca imagine cât și ca vânzări. Dacă nu știi, e doar vânare de vânt. Pentru mine ca autor, internetul este o binecuvântare. Așa am acces la actualii și viitorii mei cititori. Cunoscându-i, am certitudinea că mă adresez unui public viu și nu scriu poezii pentru pereți.

”Totul a început din plictiseală. Trimisesem un e-mail cu subiectul Cineva acolo în publicitate mă place? Mă numesc Marcel M. Îmi place zăpada iarna și iarba primăvara. Sunt tentat pentru o eventuală colaborare cu agenția dvs. la departamentul de creație. Vă mulțumesc pentru timpul acordat! Cu stimă, Marcel M.” (”Kronos Advertising”, pagina 80). Cât de greu este să răzbați în lumea literaturii românești? De ce editura Herg Benet și cum a decurs această colaborare?

La ora actuală în România, sunt mai mulți scriitori decât cititori pentru cărțile lor. A devenit un moft să publici și să se scrie recenzii elogioase despre tine. Mai greu este să te menții în lumea literară. Asta diferențiază un amator de un profesionist. Amatorul este obsedat după succes cât mai facil. Profesionistul știe să aștepte. Și să nu se oprească din scris niciodată. Creația autentică nu se naște peste noapte. Ea cere timp. Și presupune credință și devotament. Editura Herg Benet este un spațiu cultural unde domnește profesionalismul. Ne respectăm reciproc și avem o colaborare exemplară. Lucru rarisim în zilele noastre.

Care este povestirea ta preferată sau cea de care ești cel mai mândru? Cum s-a născut ea?

Îmi plac toate povestirile în egală măsură. Ar fi nedrept să nominalizez una singură. De fapt, întreaga carte este concepută ca un caleidoscop. Indiferent la ce pagină ai deschide-o, vei auzi același murmur. Sună cam așa: ”Vorbește-mi ca ploaia și lasă-mă să te ascult”. Este o mantră preluată de la Tennessee Williams.

Ce fel de literatură preferi să citești? Care este autorul tău preferat și ce carte ai pe noptieră în acest moment?

Citesc tot ce îmi cade în mână. De la autorii momentului, până la cele mai recente informații despre acceleratorul de particule de la Geneva, cea mai complicată mașinărie creată de om, capabilă să distorsioneze atât spațiul, cât și timpul. Am mai mulți autori preferați, nu doar unul. Philip Roth, Umberto Eco, Milan Kundera. Pe noptieră mă așteaptă volumul ”Originea speciilor” de Charles Darwin.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508