spot_img

”Poeme și Proze”, de Kostas G. Karyotakis

În colecția „Biblioteca de Literatură Neoelenă” a Editurii Omonia a apărut o nouă ediție bilingvă (română-greacă) cuprinzând o amplă selecție din creația  unuia dintre cei mai importanți poeți greci de la începutul secolului 20, Kostas Karyotakis (1896-1928). Considerat unul dintre cei mai talentați poeți ai generației sale, afin, ca atmosferă, confraților greci Miltiadis Malakasis și Kostas Varnalis, dar mai ales asociabil poeților europeni Heinrich Heine, Jean Moréas, Charles Baudelaire și Jules Laforgue, Kostas G. Karyotakis a lăsat o creație remarcabilă prin bogăția și varietatea metrică, dar și prin profunzimea filozofică și muzicalitatea versului. Opera sa constituie veriga de legătură dintre generația lui Varnalis, Kavafis, Sikelianos și cea a lui Seferis, Ritsos, Elytis.  „Prin tematică, stil, dar mai ales prin modul de a-și identifica destinul cu poezia, Kostas Karyotakis avea să fie deopotrivă un exponent al «generației nefericite» din Grecia (și, în general, din sud-estul european și Balcanii începutului de secol trecut), cât și o voce unică, de rezonanță inconfundabilă”, notează în prefață Grete Tartler (care, alături de Elena Lazăr, a  contribuit la traducerea acestui volum). Șaizeci de poeme selectate din cele trei plachete publicate de poet în timpul  vieții sunt însoțite de prozele sale literare, care aparțin aceluiași climat numit mai târziu „karyotakism”. Cum poetul a fost și traducător talentat din lirica universală, într-atât încât, în opinia unui critic grec al vremii, „titlul de poet i-ar putea fi acordat chiar dacă n-ar fi scris propriile poeme”, volumul cuprinde, spre edificare, și câteva mostre ale virtuozității sale translative: în original (franceză sau germană), cu transpunerea în română și cea greacă.

În prefața intitulată «Kostas Karyotakis, o voce unică între „poeții lipsiți de glorie din veac”»,  Grete Tartler prezintă cititorului român principalele trăsături care l-au impus pe autorul Elegiilor și Satirelor în istoria literară a țării sale, de la începuturile neoromantice la tehnicile simboliste, pe care le-a mânuit cu măiestrie, sau la „tălmăcirile sale, creații în sine, la fel de sugestive ca originalele”. „Avem de descoperit în acest poet, prozator și traducător, nu doar un ironist, nu doar un romantic și simbolist al literaturii neoelene și universale, ci și, dincolo de suferințele și tulburările scurtei lui vieți, un pasionat de cunoaștere, adevărat european mijlocitor între culturi”.

Călător pasionat, cu un an înainte de a-și pune capăt zilelor, Karyotakis călătorise și în România, drum care i-a oferit prilejul să se „desprindă de sine”, după cum mărturisea într-o scrisoare adresată unui prieten. Într-un text introductiv, Thalia Ieronymaki, pornind de la „aventuroasa călătorie în România” a lui Karyotakis, în timpul căreia a vizitat șapte orașe („București”, notează poetul, „este mai mare și poate mai frumos decât Atena. Are construcții strălucite și multe străzi comerciale. Un minunat oraș de provincie este Sinaia…”), analizează  motivul peregrinării în opera acestuia ca soluție de evadare din realitate. Thalia Ieronymaki a alcătuit și un tabel cronologic, în care biografia poetului este prezentată în contextul literar și istoric zbuciumat al începutului de secol 20, iar Elena Lazăr o  fișă rezumativă, plasabilă în contextul Panoramei  literaturii neoelene.

Ediția bilingvă cu numărul 20 a Editurii Omonia, dedicată unuia dintre cei mai reprezentativi poeți greci, a apărut cu sprijinul Fundației „Kostas & Eleni Uranis”  din Atena.

***

Kostas G. Karyotakis, Poeme și Proze

Ediție bilingvă

Cuvânt-înainte: Grete TARTLER

Introducere și tabel cronologic. Thalia IERONYMAKI

Traducere: Elena LAZĂR, Grete TARTLER

Colecția „Biblioteca de Literatură Neoelenă”, Editura OMONIA, 2018, 288 p.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508