spot_img

”Noli me tangere”?, un volum curajos de debut, semnat de Vasile Mihalache

Duminică, 2 iunie 2013, în ultima zi a ediției cu numărul șase a Târgului Internațional de Carte Bookfest, la standul editurii Tracus Arte, a avut loc lansarea volumului de debut al lui Vasile Mihalache, <<”Noli me tangere”? despre legitimitate și autonomie în literatură>>. Despre carte a vorbit profesorul Mircea Martin, coordonatorul lucrării de doctorat a autorului, moderator fiind criticul literar Raluca Dună.

Raluca Dună a salutat apariția acestei cărți de teoria literaturii, care înseamnă și debutul în volum al lui Vasile Mihalache, autorul semnând până acum diferite studii de teorie literară și culturală, în reviste sau volume colective. ”Este o sărbătoare pentru că este vorba despre un tânăr care are curajul de a propune, în prima sa carte, și domnul profesor Mircea Martin girează cumva acest fost doctorat, actuală carte, un proiect original, idei curajoase, noi, în orice caz în spațiul cultural românesc, care pornește de la teorii literare și nu numai literare, de la filosofi contemporani, dar pe care îndrăznește să le aducă în spațiul literar. Este o carte despre legitimitate, un subiect fierbinte în cultura noastră, pe care Vasile Mihalache îl abordează cu multă limpezime, cu obiectivitate, cu dezinhibare și cu forță, aș zice.
Eu am mare încredere în el. Este un om care gândește. Sunt puțini oamenii aceștia iar domnul profesor Mircea Martin știe să-i pescuiască”, a spus Raluca Dună.


”Vasile Mihalache rămâne consecvent cu sine”

Profesorul Mircea Martin a coordonat lucrarea de doctorat a lui Vasile Mihalache, ajunsă acum la stadiul de volum despre teorie literară. ”Îmi asum fără îndoială, din toate punctele de vedere, această carte, și după ce ea a servit autorului ca teză de doctorat, pentru că, în primul rând, nu a schimbat prea mult. Schimbările, atât cât am putut eu să-mi dau seama la o rapidă relectură, sunt doar stilistice. În ciuda faptului că referatul meu, pozitiv, evident, avea multe observații, autorul nu s-a grăbit să țină seama de ele și a rămas ferm pe pozițiile lui, cum a rămas ferm și în timp ce lucra la teză și îmi dădea să citesc câte un capitol, două, trei. Și atunci am făcut observații, el era de acord cu mine, nu m-a contrazis dar a rămas cum a vrut el. Sunt și astfel de tineri, care cred în ei, și atunci când se întâmplă să nu creadă degeaba, să nu fie niște veleitari, e foarte bine. Sunt convins, sau oricum vreau să sper că nici peste 20 de ani Vasile Mihalache nu va proceda altfel și va rămâne încrezător în ce face și mai ales consecvent cu sine. Pentru că, apropos de legitimitate, aceasta, printre multe altele, presupune și o minimă consecvență, dacă e să discutăm lucrurile și într-un plan moral, plan pe care el nu îl atinge, cum nu îl ating foarte mulți teoreticieni ai legitimității, toată această discuție rămâne în cadrul unei probleme mai mari, problema concurenței, a afirmării într-o economie concurențială, a economiei de piață, a unei economii intelectuale etc. Dar, până la urmă, relația constitutivă, după părerea mea, a legitimității, este aceea cu etica. Dacă nu e etică, nu e legitimitate sau, mai exact, dacă nu e morală, nu e legitimitate. Acesta este punctul meu de vedere. Nu îl împărtășește și Vasile Mihalache, dar asta e problema lui. Vom merge pe aceste paliere diferite în continuare. Poate că la un moment dat ne vom întâlni, poate că eu voi renunța la această ipoteză, poate că el își va da seama cât de importantă rămâne, totuși, morala, în această dezbatere.
Important este că propunerile lui Vasile Mihalache sunt propuneri originale, așa gândește el deși a citit foarte mult. Ar mai fi fost de citit, sigur, un profesor găsește mereu lacune bibliografice, dar nu asta este problema. Important este că ceea ce a citit, a rumegat foarte bine și a transpus într-un expozeu limpede. Nu există confuzii, nu există ezitări, există foarte multă claritate.
Vasile Mihalache nu numai că rămâne consecvent cu sine și cu ideile lui, dar rămâne consecvent și cu opțiunile făcute și aceste opțiuni sunt, la rândul lor, opțiuni, ca să spun așa, mai degrabă revoluționare decât tradiționale.
O carte interesantă, pasionantă, pe care eu vi-o recomand cu căldură”, a spus profesorul Mircea Martin despre tânărul autor și primul său volum de teorie literară.
Raluca Dună i-a lansat lui Vasile Mihalache o provocare, pornind de la părerea în contradictoriu a autorului și a profesorului său în ceea ce privește moralitatea în legitimitate: ”Vreau să aduc în discuție distincția făcută de domnul profesor Martin și cred că aici este punctul nevralgic al discuției despre legitimitate. Eu am înțeles din cartea lui Vasile Mihalache, pe care nu am apucat să o citesc cu mare atenție, dar atât cât am citit-o, că aici este punctul nevralgic și anume: nu faptul că el nu crede în importanța eticii în constituirea ideii de legitimitate ci faptul că legitimitatea nu se mai constituie în fapt pe niște baze etice. Cred că aici este problema de bază și cred că aici este discuția pe care el o propune.”


”Cum devine autor un autor?”

Vasile Mihalache: ”Apropos de aspectul acesta, sunt două mari poziții, două mari modalități în care poate fi studiată legitimitatea: cea normativă, pe care o propune domnul Mircea Martin, pe care o respect și care are o importanță foarte mare, bineînțeles, care consideră că legitimitatea trebuie să fie într-un anume fel, și cealaltă perspectivă, din care am încercat eu să vorbesc, cu o legitimitate mai degrabă descriptivă. În sensul că am încercat să arăt cum apare legitimitatea și nu ce ar trebui să fie ea, ca instrument teoretic sau ca valoare morală. Lucrarea nu este așa de grea cum pare, cred că poate fi ușor citită și merită măcar pentru bibliografie, care reprezintă cam 10% din lucrare. Sunt 22 de pagini de bibliografie dintr-o carte de 220 de pagini. Cărți importante, cărți pe care le-am citit cu plăcere și care ar merita mai mult decât cartea asta să fie citite, asta este evident. Dar am încercat să-mi păstrez, așa cum a spus și domnul profesor, anumite puncte de vedere pe care le-am considerat nu atât bune cât adevărate. Cred că e mai important, cum spune un autor pe care l-am mai citat eu, Rodney Barker, ”înainte să ne intereseze despre moralitatea porcilor zburători ar trebui, mai degrabă, să știm în ce măsură zboară porcii”. Cam asta am încercat eu să fac în această carte, să arăt în ce măsură legitimitatea este produsă și ce anume cred oamenii că este legitmitatea. Cu alte cuvinte, cum devine autor un autor, pentru că el nu se naște așa și nu este vorba nici despre o recunoaștere pe diferite criterii”, a spus autorul.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Pare extrem de interesantă prin problematica legitimitate versus „legitimitate impusă” Aştept să apară.

  2. Nu e tocmai genul de carte pe care sa o citesti in tramvai, dar daca stai mai mult cu ea te prinde incet-incet. Sunt foarte curios unde vrea sa ajunga, nu pare o carte de teorie literara propriu-zisa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508