spot_img

”N-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit”

Prima zi a Festivalului Național de Folk și Baladă ”Poarta Sărutului” a strâns laolaltă creatori și îndrăgostiți de muzică bună și poezie, care au demonstrat, încă o dată că, așa cum spune Dinu Olărașu, ” n-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit/ e de-ajuns o mână de prieteni în asfințit/ n-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit/ e de-ajuns un cântec de-ajuns și puțin infinit”. Ediția a XIV-a a festivalului are loc în perioada 7-9 august 2015, la Târgu Jiu, la Școala Populară de Artă, amfitrioni fiind folkistul Adrian Beznă și poetul Andrei Maftei, un cuplu deja foarte cunoscut pe scenele de gen din România. Vineri, 7 august 2015, au avut loc lansări de cărți și albume discografice, concursul a jumătate dintre participanții care au trecut de preselecție și recitalurile artiștilor Dan Vană, Cristi Buică, Andrei Păunescu, Dinu Olărașu și Emeric Imre. Spectacolul a continuat și după miezul nopții, iar aproape la ora 1.00, folkiștii și o parte din public au participat la prima ediție a ”Nopții de Poezie și Folk”, care a avut loc în clubul Piano din Târgu Jiu.

Festivalul Național de Folk și Baladă ”Poarta Sărutului”, de la Târgu Jiu, a început a XIV-a ediție printr-o serie de lansări de carte și albume discografice. Evenimentul a avut loc vineri după-amiază, 7 august 2015, în Carrefour din Shopping City Mall Târgu Jiu. Folkistul Cristian Buică a lansat albumul ”Unii cântă, alții beau”, un best-of apărut la casa de discuri F.A.I.R, . Dinu Olărașu este și un apreciat poet, nu doar interpret de muzică folk, cele două îmbinându-se oricum, astfel că, a venit la Târgu Jiu cu cel mai recent volum de poezie al său. ”Tuș”, apărut în 2014 la editura Eikon. Andrei Păunescu, folkist și, de asemenea, și poet, a lansat cele mai recente trei volume ale sale: ”Popor de somnoroase păsărele”, ”Las-o să plece” și  ”Iobag la patron, iobag la stat”.

”Folkul e protest”

După ora 19.00, pe scena Școlii Populare de Artă, organizatorul acestui festival ajuns deja la ediția a XIV-a, au urcat primii concurenți. Juriul din acest an este prezidat de Emeric Imre și îi are drept componenți pe profesorul Viorel Gârbaciu (sufletul și inițiatorul festivalului), Florin Camen (compozitor și interpret), Ovidiu Mihăilescu (compozitor și interpret), Teodora Ionescu (redactor de emisiuni folk Radio București), Mihai Cosmin Popescu (realizatorul emisiunii ”Omul cu chitara”, Radio România Actualități), Luminița Tucă (jurnalist), Clara Mărgineanu (poetă și jurnalistă), Sorin Minghiat (muzician și profesor de arhitectură), George Stanca (poet și jurnalist), Ion Alexandrescu (actor la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu Jiu), Mihaela Mîțu (inspector de specialitate, Ansamblul Artistic ”Doina Gorjului”), Anamaria Gruescu (reprezentant al Primăriei Târgu Jiu) și secretarul juriului: Daniel Popescu (referent Centrul Județean pentru Conservarea bși Promovarea Culturii Tradiționale Gorj).

Ca de fiecare dată, seara a fost deschisă de Florin Camen și imnul festivalului. Cuvintele de deschidere au aparținut noului director al Școlii Populare de Artă, Alexandru Bratu, fiind urmat de viceprimarul municipiului (de asemenea proaspăt numit în funcție) Adrian Tudor și de Ciprian Florescu, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj. Apoi au intrat în concurs grupul Zări (Botoșani), Octavia Brânzan (Gorj), Radu Filip Cârciumaru (Târgu Jiu), Mario Niculescu (Târgu Jiu), Raluca Marinescu (Caracal), Felicia Popescu (jud. Argeș), Andrei Vede (Târgu Jiu) și Dana Florian (București). Pentru că folkul nu are vârstă, cel mai tânăr participant din prima seară de concurs are doar 9 ani. Mario Niculescu este, ca majoritatea contracandidaților săi, și compozitor și, spre deliciul publicului, înainte de a cânta a ținut să precizeze că ”folkul nu înseamnă doar dragoste și romantism. Folkul e atitudine, protest și tristețe”. O parte dintre concurenți au mai urcat și în alte ediții pe scena de la Târgu Jiu. În a doua seară de festival, sâmbătă, le vor urma trupa Axis (Gorj), Sara teodora Nicorescu (Craiova), Patricia Ștefania Tomits (Sibiu), Kety Bivolaru (București), Raluca Ion (Lupeni), Mihai Boicu (Suceava), Cosmin Mariciuc (Botoșani) și Laura Todică (Alba Iulia).

”Nebun de alb” în miez de noapte

Recitalurile din prima seară de festival au fost așteptate cu nerăbdare de toți cei prezenți și au început cu Dan Vană. Venit direct de la Calafat unde, de 18 ani, organizează Tabăra de Folk chiar în zilele dinaintea festivalului de la Târgu Jiu, în ciuda efortului susținut din ultima săptămână, a ținut să încânte târgujienii cu câteva dintre piese sale atât de cunoscute. A fost urmat pe scenă de reșițeanul Cristi Buică, care a interpretat mai multe cântece care se găsesc pe albumul ”Unii cântă, alții beau”. Andrei Păunescu a venit în fața târgujienilor cu mai multe piese, unele deja cunoscute, câteva noi, cântate prima dată la Festivalul ”Poarta Sărutului” dar, mai ales, a venit alături de partenera sa, Maria, alături de care a interpretat primele două cântece din recital.

Dinu Olărașu a fost și el aplaudat îndelung după recitalul susținut împreună cu tânărul chitarist Alexandru Cismaru, despre care spune, în glumă, că este copilul său din flori. Piese ca ”Sună-mă noaptea” sau ”Nu ai nevoie de foarte multe” au fost cântate alături de public dar și de Florin Camen, care a intervenit cu muzicuța sa. Cel care a încheiat prima seară de recitaluri este președintele juriului din acest an, Emeric Imre, cu al său ”Nebun de alb”, cu ”Bună în varianta rea” și ”Jurământul” său. Piesle sale, cunoscute la Târgu Jiu, au fost așteptate și cântate de toți cei prezenți, chiar dacă miezul nopții trecuse de mult. Sâmbătă seara, vor susține recitaluri Victor Socaciu, Stephan Geraksiev & trupa Denvar, Florin Camen și trupa Icarus (câștigătorii ediției precedente)

”Noaptea de poezie și folk”, până în zori

Sărbătoarea folkului și a poeziei a continuat în clubul Piano, unde a avut loc prima ediție a ”Nopții de poezie și folk”, eveniment inițiat de poetul Andrei Novac și folkistul Adrian Beznă. Andrei Novac a fost, de asemenea, și amfitrion. ”Este un proiect realizat la inițiativa lui Adrian Beznă. El a avut ideea de a ne întâlni undeva, între prieteni, poeți și folkiști. Eu doar am dezvoltat ideea, i-am dat și numele de noaptea de folk și poezie. A fost foarte frumos. Evenimentul a ținut până la zi, până s-a luminat. Mulțumesc tuturor celor care au venit și care au stat, în ciuda spațiului care s-a dovedit a fi destul de mic pentru nevoia care, se pare, există  la Târgu Jiu. Până la urmă este cel mai mare eveniment de acest gen din Târgu Jiu. Nu s-a mai făcut așa ceva până acum aici și se pare că aveam nevoie”, a declarat Andrei Novac. Au participat poeții George Stanca, Clara Mărgineanu, Andrei Maftei, Teodora Ionescu, Viorel Gârbaciu, Adrian Frățilă, Viorel Surdoiu, Spiridon Popescu, Cristian George Brebenel, Vasile Ponea, Valentin Chepeneag, Marian Dobreanu, George Drăghescu, Adrian Beznă, Dinu Olărașu, Pompiliu Ciolacu, Andrei Novac, într-un dialog artistic cu : Emeric Imre, Sorin Minghiat, Ovidiu Mihăilescu, Andrei Păunescu, Cristian Buică, Adrian Beznă, Ciolacu Pompiliu Jr, Trupa Icarus, Florin Camen, Florin Davițoiu, Ancuța Ionescu, Stephan Geraksiev și trupa Zări.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508