spot_img

”Iisus. Un profil biografic”, de Armand Puig

Editura Meronia a publicat a doua ediție a volumului ”Iisus. Un profil biografic”, de Armand Puig. Volumul era, la data apariției în română, în urmă cu unsprezece ani, prima traducere a lucrării, apărută între timp în alte șase idiomuri, între care marile limbi ale culturii europene. Armand Puig, autorul catalan al acestei lucrări apărute, în 2004, la Barcelona este preot romano-catolic, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie a Cataloniei, al cărei decan a fost între 2006 și 2015. Din 2015 este rector al Ateneului Universitar „Sfântul Pacian” – Barcelona. Și-a dat doctoratul în Sfânta Scriptură la Comisia Pontificală Biblică de la Roma, având ca preşedinte de comisie pe cardinalul Joseph Ratzinger, devenit papa Benedict XVI.  Președinte al „Studiorum Novi Testamenti Societas” (2011-2012), a publicat multe lucrări  cu tematică exegetică şi istorică.

Iisus. Un profil biografic este o lucrare aparte, care nu presupune, în mod necesar, o convingere religioasă la cititori,  adresându-se unui public foarte larg, căci, „atât pentru cei ce afirmă că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu întrupat ca ființă umană, cât și pentru cei care văd în el un profet în larga serie de personaje-cheie în geneza religiilor lumii, întrebarea fundamentală rămâne cea istorică”.  Iisus din Nazaret poate fi supus rigorii criticii istorice – afirmă autorul –, întrucât a trăit, ca făptură umană, un crâmpei din istoria omenirii.

Conturarea acestui extins profil biografic al lui Iisus se realizează atât dinspre orizontul iudaismului, cât și al impactului pe care l-a avut asupra creștinismului timpuriu. Bogăția de surse pe care se bazează minuțioasa investigație este impresionantă: texte creștine (în primul rând Evangheliile, analizate „dezinhibat”, cum mărturisește autorul, ca sursă istorică de primă mărime ) și necreștine (iudaice, elenistice, islamice), descoperiri arheologice, studiile a numeroși specialiști din diferite arii culturale

Iisus cel istoric este urmărit pas cu pas, autorul nu ocolește nicio posibilă întrebare sau neconcordanță între surse, oferind răspunsuri certe sau plauzibile. Cum se explică faptul că începutul epocii numite „după Hristos” a fost fixat cu câțiva ani mai târziu decât nașterea sa, care îi era familia, cine erau „frații și surorile lui Iisus”, ce educație a primit, ce meserie avea „teslarul”, „fiul tâmplarului”, numit atât de prieteni, cât și de dușmani, rabi sau rabuni? Cum s-a desfășurat viața lui de predicator itinerant? De ce a renunțat Iisus să boteze după întemnițarea lui Ioan Botezătorul? Cum pot fi explicate miracolele înfăptuite? De ce a vrut să se înconjoare de un grup de doisprezece bărbați în grupul său stabil de discipoli, de ucenici ? Ce rațiuni l-au putut împinge pe Iuda să se prezinte în fața dușmanilor Învățătorului său, trădându-i încrederea și prietenia? De ce moartea lui trebuie situată „foarte probabil” în ziua de vineri, 7 aprilie, anul 30 d.H.? Acestea și multe alte fațete ale biografiei pământești a întemeietorului creștinismului primesc răspunsurile oneste, lucide, ale unui savant creștin, care consideră că „ar fi la fel de lipsită de noimă o judecată a priori de tip fideist, care ar vrea să demonstreze istoricitatea absolută a tot ceea ce se spune în evanghelii, ca și o judecată a priori de tip raționalist, care s-ar încăpățâna să nege sistematic istoricitatea evangheliilor”.

Armand Puig,  Iisus. Un profil biografic, Ediția a II-a, Editura Meronia, 648 pag. Prefață de PS Sa Sofronie, episcop al Oradiei. Traducere de Jana Balacciu Matei.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508