spot_img

”Frunze risipite ale vieţii mele. Memorii”, de Kostas Asimakopoulos

Editura Omonia anunță apariția volumului ”Frunze risipite ale vieţii mele. Memorii”, de Kostas Asimakopoulos. Volumul a apărut în Colecţia „Biblioteca de Literatură Neoelenă”. Ediţie îngrijită de Elena Lazăr.  Traducere de Diana Cărburean, Elena Lazăr, Cornelia Mitea.

Un nou volum vine să îmbogăţească bibliografia  traducerilor româneşti din opera scriitorului şi dramaturgului grec Kostas Asimakopoulos (n.1930), prezent pe scenele şi în librăriile româneşti din 1971 şi, respectiv, din 1972. Unul dintre cei mai traduşi autori greci, posesor al unor râvnite premii naţionale şi internaţionale (premii ale  Academiei din Atena, Premiul „Arts, Science et Lettres” al Academiei Franceze, Premiul Luigi Pirandello ş.a.), Kostas Asimakopoulos a îndeplinit mai multe funcţii în fruntea breslei scriitoriceşti din ţara sa: secretar general al Societăţii Elene a Traducătorilor de Literatură, secretar general al secţiei greceşti a  PEN-CLUB, director al Muzeului Teatrului din Atena ş.a. S-a preocupat de promovarea literaturii neoelene peste hotare, prin alcătuirea de antologii traduse în diverse limbi. Şi în România au apărut, sub îngrijirea sa, două antologii ale nuvelei greceşti şi două ale eseului elen..

Călătoriile şi  participările la diverse întruniri  ale scriitorilor şi traducătorilor pe  mai multe continente i-au oferit  prilejul întâlnirii cu  nume de seamă ale literaturii universale, pe care le evocă în mai multe volume de memorialistică apărute în ultimul  deceniu.

Ediţia de faţă, care oferă o selecţie din aceste volume, prilejuieşte întâlnirea cu  nume de seamă ale literaturii universale pe care Kostas Asimakopoulos a avut privilegiul să le  cunoască   în Grecia, în ţara lor de baştină sau pe alte meridiane: Jean Cocteau, William Faulkner, Italo Calvino, Arthur Miller, Eduardo de Filippo, Eugenio Montale, Marguerite Yourcenar, Jorge Luis Borge, Lawrence Durrell, Jacques Lacarrière. În evocări un loc important îl ocupă şi celebri compatrioţi ai săi precum Maria Callas, Odysseas Elytis, Menelaos Loudemis sau Dimitris Hatzis.

Relaţia specială cu România, unde a călătorit cu diverse prilejuri (în delegaţii ale scriitorilor greci, la lansarea unor cărţi sau la premiera pieselor sale), transpare şi în acest volum. În galeria prietenilor  români ai autorului elen sunt prezenţi Marin Preda, A. E. Baconsky, Aurel Rău, Nichita Stănescu, Marin Sorescu,  Romul Munteanu, Ion Brad. Cu Eugen Ionesco a stat de vorbă în câteva rânduri la Paris. Salutul autorului la această ediţie este o emoţionantă declaraţie de dragoste  faţă de ţara unde a călătorit de peste 15 ori: „România apare întotdeauna în gândurile mele cu farmecul meleagurilor ei. Cu frumoasele prietenii ale oamenilor ei, cu familiaritatea caldă  a poporului ei faţă de greci, dar şi cu darurile nepreţuite pe care mi le-a oferit prin numeroasele ediţii  ale cărţilor mele şi spectacole cu piesele mele în teatrele ei. De câte ori aud sau rostesc cuvântul România, sufletul mi se umple şi sub ochi îmi apar chipuri de oameni ai ei, o grădină înflorită devine pe dată existenţa mea şi mulţumesc Domnului pentru această iubire cu care mă binecuvântează din belşug”.

Promotor al literaturii române în ţara sa, Kostas Asimakopoulos a tradus şi pus în scenă (este şi regizor de teatru şi cinema), piese de Mihail Sebastian şi I.L. Caragiale. La aceastea se adaugă Antologia de lirică românească în al cărei sumar figurează 70 de poeţi, cu un amplu studiu introductiv şi generoase note bio-bibliografice,  o selecţie din creaţia lui Aurel Rău, traduceri sau articole despre personalităţi sau evenimente ale vieţii culturale româneşti apărute în presa literară greacă.

Ediţia de faţă, la realizarea căreia au participat şi două tinere traducătoare, Diana Cărburean şi Cornelia Mitea, cuprinde un tabel cronologic şi bibliografia traducerilor româneşti din opera autorului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508