spot_img

“Zilele Monica Lovinescu”

Luni, 19 noiembrie 2012, la Suceava începe evenimentul “Zilele Monica Lovinescu” – în organizarea Consiliului Județean Suceava și a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera”. În cadrul evenimentelor va fi decernat și Premiul Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca 2012, oferit de Consiliul Județean Suceava. Din anul 2009 acesta se acordă unor personalități remarcate în promovarea democrației și în lupta împotriva totalitarismului, pentru o Românie modernă și liberă. Parteneri: IICCMER, Fundația Humanitas, Radio Europa Liberă și Alexandria Librării. Coordonator Proiect: Angela Furtună.

Scopul evenimentelor organizate anual în cadrul acestui proiect – devenit internațional – este acela de a perpetua interesul pentru filonul de cultură și de literatură lovinescian, care reprezintă un tezaur de maximă importanță al României. Ediția de față se află sub genericul „Memoria de aur a Bucovinei”.

În deschidere, pe 19 noiembrie 2012, ora 12:00, la cripta lui Eugen Lovinescu din Parohia Grădini – Fălticeni, se va oficia un ceremonial de pomenire și de binecuvântare, vor fi depuse coroane de flori și vor fi rostite alocuțiuni.

Arhimandritul Timotei Aioanei, pe pagina Monicăi Lovinescu deschisă cu cinste pe site-ul Parohiei Grădini, unde își doarme somnul de veci familia de scriitori celebri ai neamului românesc, menționează: „Vreau să cred că aceste nume primite în Taina Botezului, Monica și Virgil, sunt  cunoscute și-n ceruri printre îngeri și sfinți, în Împărăția mărturisitorilor pentru adevăr și libertate. Adevărul care ne duce la Dumnezeu și libertatea duhului care-i arată omului Calea, Adevărul și Viața. Calea care duce până la Tronul Celui Preaînalt” .

Din agenda evenimentului: vernisare de expoziții de carte și documente (20 noiembrie, Biblioteca Bucovinei); 28 noiembrie, ora 15:00, la Biblioteca Bucovinei: seminar Monica Lovinescu-despre nevoia de modele și de etică – Portret Anița Nandriș-Cudla, din Mahala, Bucovina de Nord. 20 de ani în Siberia.

O țărancă cu numai trei clase, decorată cu Premiul Academiei Române.

„După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară” (Monica Lovinescu).

Pagini din memoria de aur a Bucovinei și a României

Pe 5 decembrie, ora 15:00, la Biblioteca Bucovinei: Monica Lovinescu și Ion Luca Caragiale. Monica Lovinescu, între traducătorii lui I.L. Caragiale în limba franceză. Dezbateri și lecturi.

La final, anunțarea și decernarea Premiilor Naționale Monica Lovinescu și Virgil Ierunca 2012.

În fiecare an, Juriul Internațional pentru decernarea premiilor Monica Lovinescu și Virgil Ierunca este format din personalități care trăiesc în Franța, Statele Unite ale Americii și România, afirmate cu excelență la cel mai înalt nivel universitar, științific sau academic, pentru creșterea în lume a prestigiului României.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Felicitări organizatorilor.Când spun Monica Lovinescu primul cuv\nt care coboară pe limba mea din paradisul limbii române e seismograme…deschid cartea la întâmplare..26 aprilie 1977 ..se vorbește despre o Conferință Națională a Scriitorilor Români chemați „să acopere cu tăcerea lor vinovată arestarea unui confrate.Chiar dacă la conferință nu se vor găsi voci de scriitorii autentici să-l atace pe Paul Goma-el este,evident, scriitorul arestat,-, nu e mai puțin adevărat că inevitabila complicitate a omisiunii aruncă asupra tuturor pata de sânge intelectual despre care Lautrement afirma că nu mai poate fi niciodată spălată.”( Cfr. Monica Lovinescu,Seismograme/UNDE SCURTE LL,paginile de la 207-208.).
    Cum tot suntem în postul Crăciunului propun să medităm la păcatul de omisiune..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508