spot_img

“Vlaicu Ionescu, The Artist/ Pictorul” de Doina Uricariu

Marţi, 2 octombrie 2012, ora 16:00, va avea loc lansarea cărţii-album “Vlaicu Ionescu, The Artist/Pictorul” de Doina Uricariu, Editura UNIVERSALIA, 2012, ediție bilingvă română-engleză. Evenimentul este găzduit de Biblioteca Naţională a României, în noul său sediu din Bd. Unirii nr. 22. Vor prezenta: Emil Constantinescu, preşedinte al României (1996-2000), Dan Hăulică, Ruxandra Garofeanu, Nina Stănculescu, Doina Uricariu.

Pe durata lansării vor fi proiectate imagini ale lucrărilor artistului Vlaicu Ionescu, precum şi fragmente dintr-un film de televiziune de 45 de minute realizat de Marilena Rotaru în anul 2000, la New York.

Sunt invitaţi artişti, critici de artă, membri ai Uniunilor de creaţie din România, scriitori, reprezentanţi media, oameni de cultură şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai lumii politice, interesaţi de artă.

Totodată, joi, 4 octombrie 2012, ora 16:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, București (str. Boteanu nr 1) va avea loc lansarea cărţii-album “Vlaicu Ionescu, The Artist/ Pictorul” de Doina Uricariu. Volumul va fi prezentat de: Emil Constantinescu, Preşedintele României (1996-2000), Dan Hăulică, Ruxandra Garofeanu, Nina Stănculescu, în prezenţa autoarei. Volumul este însoţit de o prefaţă semnată de Alberto Cernuschi, iar Ruxandra Garofeanu şi Nina Stănculescu semnează două eseuri critice.

“Studiu monografic și de analiză comparatistă a operei plastice realizate de-a lungul a peste șase decenii de pictorul, graficianul, desenatorul VLAICU IONESCU(1922-2002), cunoscut mai ales ca unul din marii interpreți ai lui Nostradamus, prin cărțile și studiile publicate începând cu volumul editat în Franța, în 1976, urmat de numeroas ediții franceze și traduceri integrale ale exegezei nostradamiene, publicate cu mare succes, în Italia, România, Japonia, SUA.

După o expoziție personală de pictură deschisă în 1941, la 18 ani, la galeria Universul, și o expoziție deschisă în tandem cu marele pictor Ion Țuculescu, la Ateneu, în 1945, Vlaicu Ionescu (licențiat în filosofie cu o teză despre Spinoza, având studii parțiale de matematică , arhitectură și muzicologie, ultimele fără susținerea tezei de licență la Conservatorul George Enescu, elev al pictorilor Jean A. Steriadi și Adam Bălțatu, frecventator al atelierului lui Gheorghe Petrașcu și absolventul cursurilor de pictură religioasă ortodoxă și bizantină de pe lângă Patriarhie) pare să fi renunțat la marea lui pasiune și vocație pictura, din pricina refuzului de a îmbrățișa proletcultismul și temele impuse de propaganda comunistă. Documentele păstrate în arhiva familiei și colecțiile de artă infirmă existența unui hiatus în creație. Artistul a realizat în intervalul 1941-1968 admirabile pânze, naturi moarte, peisaje, portrete, scene de gen, tablouri expresionist-simbolice ale războiului, alături de icoane, desene, gravuri, folosind tehnici mixte.

În anii 1968-1969, artistul deschide la Biblioteca Centrală Universitară, Carol I din București două mari expoziții de pictură expresionist abstractă, îmbrățișând teme filosofice, cosmice, mistice, beneficiind de comentariile unor personalității ale criticii de artă și mediului universitar precum Profesorii universitari Petru Comarnescu, Eugen Schileru, Zoe Dumitrescu-Bușulenga. Expozițiile se bucură de un mare succes și pictorul este invitat să expună în Germania, la Munchen.În Germania va avea trei mari expoziții în anii 1969-1970, două la Munchen și una la Freising. Dăruit cu o cultură enciclopedică și o erudiție impresionantă, Vlaicu Ionescu a fost invitat să susțină prelegeri despre istoria și filosofia artei și arta modernă la Volkshochschule din Munchen, comentate laudativ în presa muncheneză și bavareză.

La sfârșitul anului 1970, artistul s-a stabilit definitiv în America, alegând exilul pentru a-și putea definitiva cercetările de decriptare și interpretare ale operei lui Nostradamus al căror manuscris fusese distrus în 1958, când Vlaicu Ionescu și-a văzut confiscată colecția de artă, a fost supus la numeroase percheziții, arestat și închis într-un proces înscenat care viza adjudecarea unei proprietăți particulare, parte din hărțuirea la care au fost supuși colecționarii români. Cercetările legate de interpretarea profețiilor lui Nostradamus s-au concretizat într-un prim volum publicat în 1976, în Franța, Le message de Nostradamus sur lere proletaire,urmat de alte cărți și studii, considerate drept cele mai importante contribuții ale secolului XX, în domeniu. Paralel cu libertatea de a aborda subiecte de cercetare interzise în România, artistul a pictat incontinuu fiind prezent cu lucrări în cele mai importante galerii de artă din New York și alte state americane, învitat și premiat la expoziții internaționale din Europa, în Franța și Italia, cu predilecție.

Paleta cromatică este excepțională, vitală, armonioasă. Putem recunoaște, deopotrivă, în culorile tari, cărnoase, fluorescente, hieratice, influența fovismului, a mandalelor și yantrelor dar și a spațiului monastic, din grădinile înflorate, aflate în jurul mănăstirilor și schiturilor românești. Culoarea și polisemia din compoziție, muzicalitatea geometriilor inspirate de Proporția de Aur individualizează pictura lui Vlaicu Ionescu, indiferent de temele abordate și orizontul abstract sau figurativ al compozițiilor plastice. Ideea care ne ajută să înțelegem pictura și desenele lui Vlaicu Ionescu e cel mai sugestiv definită într-un adagio semnat de Piet Mondrian, ales de artist drept deviză în majoritatea cataloagelor sale de expoziții: La surface des choses fait jouir, leur interiorite fait vivre.

Albumul apărut în condiții excepționale, ilustrat cu peste 300 de lucrări în policromieeste legat în pânză și folie de aur, având o supra-copertă elegantă ce reproduce două lucrări admirate de publicul atâtor expoziții și critica de artă: PlanetaNeptun. Secțiunea de Aur muzicală și Flori în fereastră.Catalogul raisonne realizat de fiica artistului Alina Ionescu-Graff prezintă peste 300 de lucrări și, prin ele, bogăția și complexitatea operei, definind tehnica folosită, dimensiunea lucrărilor, colecțiile unde există fiecare lucrare, dacă au fost identificate, anul creației,.

Studiul scris de Doina Uricariu despre Vlaicu Ionescu este o carte, însumând cca 600000 de semne. El prezintă viața artistului, obârșiile românești, pe linie paternă și maternă, cultura enciclopedică deosebită a pictorului Vlaicu Ionescu, născut intr-o familie de preoți luminați ce se întinde pe mai multe generații. Picturile și desenele sunt analizate în contextul artei românești și universale, cu o cunoaștere exemplară a picturii  impresioniste și postimpresioniste moderne, de la Cezanne, Van Gogh, Piet Mondrian, Kandinsky, la Pollock, trecând prin expresionism, cubism, suprematism și arta abstractă americană, franceză, canadiană, germană. Scriitoarea cunoscută încă din anii 80 pentru comentariile ei despre arta modernă universală în secolul XX și bogatele-i exegeze și eseuri comparatiste se oprește la fiecare pânză aproape, analizând tehnica picturală, afinitățile elective, stilul și bogăția simbolurilor, propensiunea spre compozițiile ce folosesc geometria sacră. Studiul deschide practic mai toate direcțiile spre care vor evolua comentariile ce vor descoperi opera unui artist important al exilului românesc, cunoscut în Germania, Franța, Italia, Japonia, Grecia, din păcate prea puțin cunoscut în România. Nina Stănculescu,decana de vârstă a brâncușiologiei românești, o fină cunoscătoare a artei extrem orientale Ruxandra Garofeanu, critic și istoric de artă și curator al unor memorabile expoziții, Alberto Cernuschi, critic de artă american director și curator al unor expoziții itinerantede prestigiu adaugă acestei cărți album remarcabile, generoase perspective critice, individualizând locul picturii lui Vlaicu Ionescu în arta românească și universală, profunda spiritualitate și deschidere filosofică a creației, comparată cu universalismul renascentist al lui Pico della Mirandola și modernitatea irepresibilă a lumii invizibile descoperită în biologie, microbiologie, fizica ondulatorie.” (Alberto Cernuschi)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508