spot_img

“Pentru mine, orice plecare e la capătul lumii”

De curând, la Editura Charmides a apărut un nou volum de poezie semnat de Marin Mălaicu-Hondrari, intitulat “La două zile distanţă”. Cunoscut mai ales pentru proza sa- romanul “Apropierea”, Editura Cartea Românească fiind considerat, în unanimitate, drept una dintre cele mai bune cărţi ale anului 2010- M. M. – Hondrari revine în 2011 cu poezie. Andra Rotaru a dialogat cu el despre “La două zile distanţă”, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro

Volumul se deschide cu ciclul de poeme „Immigrant song. Poemele din Cordoba”. Dacă nu ar fi existat un element real în biografia ta, ai mai fi simţit, crezi, prezenţa ţinuturilor iberice?

Probabil că le-aș fi simțit, dar altfel. Nu m-ar fi preocupat atât de mult. Aș fi rămas cu o nefolositoare imagine exotică despre sudul Spaniei, despre Andalucia, despre flamenco. Înainte să ajung în Córdoba, citisem Lorca, Cervantes și știam că pe acolo trecuseră Mircea Eliade și Henry Miller, dar nu-mi doream să ajung acolo neapărat. Îmi doream să ajung în sudul Spaniei așa cum îmi doresc să ajung peste tot: fără tragere de inimă. Dacă e să se întâmple, să se întâmple, dacă nu, nu. Dar dacă tot ajung undeva, încerc să scot cât de mult pot din acea întâmplare. Eu sunt copil de țărani, de oameni așezați, legați de puținul și neroditorul lor pământ, așa că, pentru mine, orice plecare e la capătul lumii.

Spre ce poate duce intuirea a ceva ce te poate domina, dar nu descoperi în viaţa reală?

Când intuiești ceva ce te poate domina (în cazul meu e vorba de existența poeziei), cred că, pentru a nu fi strivit, pentru a putea supraviețui pe mai departe, trebuie să treci la fapte, să îi dai realitate. Adică să scrii poezie, știind din start că nu are niciun rost. Până la urmă, totul se dovedește a fi un mecanism destul de rudimentar. Tu intuiești ceva și motorul se pune în funcțiune de parcă acel ceva ar exista. Nimic mai simplu.

Care era imaginea fetiş a Occidentului înainte de a-l „întâlni”, şi în ce s-a transformat ulterior?

Imaginea libertății, bineînțeles. Și a rămas așa. În România, pentru a mă simți normal, trebuie să stau cât mai retras, cât mai singur, cât mai ascuns, să îmi văd de treabă cu încrâncenare. Imediat ce ies din România, încep să mă simt bine. Trăim într-o țară în care cetățenii se poartă îngrozitor unii cu ceilalți, așa că nu văd de ce aș vrea să trăiesc tot timpul aici. Îmi plac locurile în care sunt lăsat în pace, fără ca pentru asta să trebuiască să mă ascund sau să dau explicații.

Există anumite imagini recurente atât în proza ta, cât şi în poezie.

E numai bine așa.

Evoci într-un poem şi ultima ta întâlnire cu Viorel Paraschivoiu. Cum l-ai cunoscut şi ce urme a lăsat întâlnirea cu el?

Întâlnirea mea cu Dan Coman și John Florin Partene i-o datorez lui Viorel Paraschivoiu. Pentru prietenii mei a fost fundamental să-l întâlnească, pentru că Viorel Paraschivoiu iubea poezia și a iubit-o până la capăt. I-am întâlnit gata obsedați de poezie. De asta a fost atât de important, pentru mine, Viorel Paraschivoiu: ne-a pregătit întâlnirea.

Ai inclus în acest volum şi poeme din volumul tău de debut, Zborul femeii…De ce nu o reeditare, ci un ciclu ce încheie „La două zile distanţă”?

Mă feresc de reeditări pripite. La ce bun să reeditez ”Zborul femeiii pe deasupra bărbatului”? Cred că nu e o carte care să merite să fie reeditată. Așa că am încercat să recuperez câteva poeme. Mi s-a părut că acele poeme merită să fie recuperate. Se prea poate să fi greșit. Dar gestul e făcut și gata.

Ce se află „La două zile distanţă”, acum?

La două zile distanță se află acum ce se afla și înainte de apariția cărții: presupusul cititor, presupusa poezie, presupusa iubire, presupusa moarte.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508