spot_img

“Nabucco”, spectacol aniversar dedicat lui Pompeiu Hărăşteanu, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Sâmbătă, 22 ianuarie 2011, ora 18:30, pe scena ONB va avea loc o reprezentaţie specială: „Nabucco” de Giuseppe Verdi, un spectacol aniversar dedicat basului Pompeiu Hărăşteanu. Alături de artistul sărbătorit – care va urca pe scenă în rolul lui Zaccaria – partitura îndrăgită şi cunoscută publicului larg va prinde viaţă graţie interpretării soliştilor ONB Ştefan Ignat, Teodor Ilincăi, Silvia Sorina Munteanu, Sidonia Nica, Marius Boloş, Liviu Indricău şi Dorina Cheşei. Îşi vor da concursul balerinii ONB Mădălina Slăteanu, Vicenţiu Popescu şi Raul Oprea. Orchestra, corul – coordonat de maestrul Stelian Olariu – şi artiştii ONB vor evolua sub conducerea muzicală a dirijorului Iurie Florea.

Artist de talie internaţională, aplaudat pe marile scene din ţară şi străinătate, Pompeiu Hărăşteanu a absolvit studiile Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în 1959, formându-se sub îndrumarea unor nume legendare ale teatrului liric românesc, precum Petre Ştefănescu Goangă, Elena Sachin, George Ionescu şi Constantin Stroescu. Încă din timpul studenţiei a câştigat mai multe concursuri internaţionale de canto şi s-a făcut remarcat cântând pe scena Conservatorului sau pe cea a Ateneului Român. Debutul la Opera Naţională Bucureşti a avut loc în 1966 cu rolul Ferrando din „Il Trovatore” („Trubadurul”) de Giuseppe Verdi.

În anul 1969, după câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional de Canto „Francisco Viňas” de la Barcelona, Pompeiu Hărăşteanu a fost angajat solist vocal la Stadt Theater Bonn timp de trei stagiuni, debutând acolo în spectacolul „Die Zauberflöte” („Flautul fermecat”) de Wolfgang Amadeus Mozart. În această perioadă a cântat pe numeroase scene din lume, alături de personalităţi precum interpreţii Aldo Protti, Elena Obraztsova, Giuseppe di Stefano, Giuseppe Tadei, Nicolai Ghiaurov, Carlo Bergonzi, Agnes Baltsa, Renata Scotto, Nicola Ghiuselev, dirijorii Herbert von Karajan, Karl Böhm, Rolland Bader, Sergiu Comissiona, Iosif Conta.

În 1971 Pompeiu Hărăşteanu a revenit în ţară, primul spectacol susţinut pe scena ONB la întoarcerea în România fiind „Lohengrin” de Richard Wagner. Palmares artistului cuprinde aproape 3000 de spectacole de operă şi 2000 de concerte şi recitaluri, printre cele mai importante realizări numărându-se: debutul la numai 24 de ani la Stadt Theater Bonn, prezentarea (în variantă de concert), sub bagheta dirijorului Iosif Conta, a tetralogiei „Der Ring des Nibelungen” („Inelul Nibelungilor”) de Richard Wagner, în care a interpretat rolul Wotan, întâlnirea la Festivalul Muzicii Europene de la Berlin (1985) cu Herbert von Karajan, unde a cântat în „I Lombardi alla prima crociata” de Giuseppe Verdi.

Dintre de premiile şi distincţiile obţinute de-a lungul timpului menţionăm: Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de Canto „Erkel” de la Budapesta (Ungaria, 1960), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de Canto de la s’Hertogenbosch (Olanda, 1965), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional “George Enescu” (Bucureşti, 1967), Premiul I la Concursul Internaţional de Canto „Francisco Viňas” de la Barcelona (Spania, 1968), Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1986), Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler (2002).

Pompeiu Hărăşteanu a marcat lumea lirică românească nu numai ca interpret, ci şi în calitatea sa de profesor şi de director general al Operei Naţionale Bucureşti (între 1995-1997; interimar în anul 2001).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508